Montador si prial, aby jeho mozog použili na vedecké účely

NETKY.SK • 24 Február 2015, 09:28 • 2 min
Montador si prial, aby jeho mozog použili na vedecké účely

TORONTO - Zosnulý bývalý hokejový obranca Steve Montador, ktorého v noci zo soboty na nedeľu 15. februára našla jeho partnerka mŕtveho v dome na predmestí Toronta, pred piatimi rokmi vyslovil prianie, aby jeho mozog po smrti použili na vedecké účely. V sobotu to na spomienkovej slávnosti v kanadskej provincii Ontario povedal Charles Tator z univerzity v Toronte.

slovakia

left justify in out

"Nevedel, kedy sa to stane, ale chcel darovať svoj mozog. Ukazuje to, akým bol človekom. Ešte je priskoro, no jeho zámerom vždy bolo, aby to niekomu v budúcnosti pomohlo," povedal Montadorov bývalý spoluhráč z Calgary a súčasný asistent generálneho manažéra Flames Craig Conroy. Mnoho ľudí z Montadorovho okolia o tomto úmysle nevedelo, ale neprekvapil ich. "Sám hľadal odpovede, snažil sa prísť na to, ako veci fungujú a zlepšovať ich. Pokiaľ by mal možnosť pomôcť výskumu otrasov mozgu a podobných zranení, určite by to urobil," uviedol bývalý hokejista George Parros.

 

Rodák z Vancouveru Steve Montador skonal vo veku 35 rokov. Naposledy pôsobil v KHL v Medveščaku Záhreb. Predtým v NHL absolvoval 571 zápasov základnej časti a 43 štartov v play-off za Calgary, Floridu, Anaheim, Boston, Buffalo a Chicago. Chorvátsky tím opustil pred viac ako rokom pre dlho trvajúce príznaky otrasu mozgu. Keď nemohol hrať hokej, z času na čas trpel Montador depresiou. "Pochopiteľne, že to malo nesmierny dopad na jeho život. Hráči s týmito príznakmi sa problémom otrasov mozgu venujú, on bol ich lídrom," dodal Mathieu Schneider, niekdajší dlhoročný obranca a aktuálny výkonný riaditeľ hráčskej asociácie NHLPA Mathieu Schneider.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies