Monsanto musí vyplatiť onkologickému pacientovi odškodné 289 miliónov dolárov

NETKY.SK • 11 August 2018, 08:10 • 2 min
Monsanto musí vyplatiť onkologickému pacientovi odškodné 289 miliónov dolárov

SAN FRANCISCO - Porota v Kalifornii prisúdila v piatok odškodné vo výške 289 milión dolárov (252 miliónov eur) bývalému záhradníkovi, ktorý uviedol, že konečné štádium rakoviny mu spôsobil prípravok na ničenie buriny Roundup, vyrábaný agrochemickým gigantom Monsanto.

slovakia

left justify in out

Porota sa zhodla na tom, že spoločnosť Monsanto nevarovala dostatočne pred možnými rizikami používania Roundupu. Musí tak vyplatiť spomínané odškodné Dewaynovi Johnsonovi, ktorému bola v roku 2014 vo veku 42 rokov diagnostikovaná rakovina lymfatických uzlín.

 

Johnson je jedným zo stoviek onkologických pacientov, ktorí žalujú firmu Monsanto. Piatkové rozhodnutie vytvára potenciálny precedens pre ďalšie súdne prípady proti spoločnosti. Johnsonov prípad bol uprednostnený pred ostatnými, nakoľko zomiera.

 

Johnson dáva Roundupu vinu za svoje utrpenie a firmu obvinil zo zatajovania nebezpečných účinkov tohto prípravku na ničenie buriny. Monsanto obvinenia dôrazne odmieta a tvrdí, že herbicíd glyfosát je bezpečný.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies