Možno sa raz zobudíme a zistíme, že premiérom je niekto iný

NETKY.SK • 18 Október 2010, 07:51 • 2 min
Možno sa raz zobudíme a zistíme, že premiérom je niekto iný

Možno sa raz zobudíme a zistíme, že premiérom je niekto iný

slovakia

left justify in out

img

Kauza hayekovci je typickým príkladom toho, že premiérka Iveta Radičová nemá politickú silu. V rozhovore pre TASR to uviedol šéf Smeru-SD Robert Fico s tým, že je ľahko použiteľným nástrojom, a to jej raz zlomí krk. "Môžu ju použiť, aby zohrala nejakú úlohu v prvých mesiacoch. Možno sa raz zobudíme a zistíme, že nie je premiérka, ale je tam niekto iný z pravicovej koalície," poznamenal.
Fico spomenul odvolávanie bývalého ministra pôdohospodárstva za ĽS-HZDS Miroslava Jureňu. „Žiadal som ho, aby odstúpil z funkcie a on to odmietol. Povedal som mu, že mu ráno o päť minút deväť zavolám a keď mi zopakuje tú istú odpoveď, tak o deviatej pôjdem k prezidentovi s návrhom na jeho odvolanie. Jeho reakcia bola – toto nikdy neurobíte, lebo si to nemôžete dovoliť. Sú veci, kde som mohol ísť do súboja, lebo som bol predsedom silnej politickej strany. Ale s kým pôjde pani Radičová do súboja? Sama so sebou? Kto sa s ňou bude baviť, keď sa medzi sebou bavia predsedovia politických strán?" zamyslel sa.
Súčasná vláda podľa neho za 100 dní neukázala nič. Domnieva sa, že bola dokonalá iba v nadávaní na neho a jeho kabinet. "Toto zvládla perfektne. Ale nepočul som nič koncepčné," zdôraznil. Expremiér očakával iný nástup aj to, že využije priaznivú mediálnu atmosféru a že sa ujme moci s istou mierou noblesy. "Ale zdá sa, že toto slovo je pre nich príliš cudzie," konštatoval.
Je toho názoru, že najväčšie starosti vládnej koalícii môže vyvolať OKS. Nie však kvôli tomu, že by sa postavili na stranu Smeru-SD. "Ich dogmatickosť môže spôsobovať v niektorých situáciách problémy a mám taký pocit, že bezmocnosť Bélu Bugára voči týmto štyrom ľuďom začína byť do neba volajúca," upozornil expremiér.
Ďalšie otázky by mohli vyplynúť aj z nerešpektovania elementárnych pravidiel hry v parlamente zo strany Richarda Sulíka (SaS). Pripomenul jeho nedávne slová na adresu odvolaného štátneho tajomníka ministerstva dopravy Ivana Švejnu (Most-Híd), čím ako zdôraznil, urazil veľa poslancov koalície. Šéf NR SR Sulík totiž nepovažuje jeho odstúpenie za riešenie kauzy hayekovci. Vyhlásil, že Švejna bude mať tie isté peniaze, dostane 6000 eur odstupné, bude mať menej roboty a nebude za nič zodpovedný. "Myslím si, že toto mu tak ľahko nezabudnú a ani iné veci, ktoré urobil a povedal. Je to absolútny dešpekt k NR SR, ktorý môže byť dovnútra veľmi problematický," prízvukoval Fico. Poukázal tiež na ideologické rozhranie medzi SaS a KDH. Predpokladá však, že si na to budú dávať pozor a nepríde k vzájomným provokáciám.
Zoskupenie okolo občianskeho hnutia Obyčajní ľudia komentovať nechcel. "Bol som štyri roky predsedom vlády a vediem veľkú stranu, nemôžem sa zaoberať týmito úchylkami na slovenskej politickej scéne," zdôvodnil.
Na druhej strane uznal, že kabinet pod jeho vedením spravil množstvo chýb. Nechce, aby vznikol dojem, že za jeho éry bolo všetko dokonalé bez nedostatkov a škandálov. "Ale niesli sme za to zodpovednosť. ĽS-HZDS je mimo parlamentu, SNS je deklasovaná. My sme obstáli, ale za cenu, že nie sme vo vláde," vymenoval. Ako podotkol, snažil sa ministrov riadiť tak, aby vláda vytvárala jeden fungujúci celok. "Ale taký obrovský rozmer chaosu ako je teraz, tu nikdy nebol," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona