Monkey Business sa tešia na slovenské publikum

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 09:24 • 2 min
Monkey Business sa tešia na slovenské publikum

BRATISLAVA - Česká kapela Monkey Business oslavuje 15 rokov na hudobnej scéne a v rámci aktuálneho turné sa zastaví aj v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Koncert sa bude konať 17. apríla v Ateliéri Babylon. Fanúšikovia sa môžu tešiť na staršie hity funkového zoskupenia, ale aj na skladby z pripravovaného albumu. Formácia sa na slovenské publikum veľmi teší. "V Bratislave oslávime 15 rokov na scéne. Na Slovensko chodíme každý rok, pretože ho máme veľmi radi, takisto ako Bratislavu. Fanúšikovia sa na Slovensku vždy odviažu. Budeme hrať hity zo všetkých doterajších siedmich albumov, ale aj štyri piesne z našej novej nahrávky, ktorá vyjde v máji. Budeme mať nové kostýmy a predvedieme, už štandardne, najlepšiu šou. Môže sa stať, že sa na koncerte objaví niekto z kamarátov muzikantov, ktorých tu máme, ako napríklad pred dvoma rokmi bubeník Martin Valihora," uviedol spevák Matěj Ruppert v rozhovore pre agentúru SITA.


Spomínaný album s názvom Sex and sport? Never! vyjde v máji a ponúkne aj niekoľko známych hostí. "Nový album vznikal kratšie ako ten predchádzajúci. Roman (Roman Holý, spev, klávesy, pozn. SITA) napísal krásne piesne, na ktoré sme potom urobili texty. Myslím si, že sme s každým albumom lepší a lepší, a preto mám pocit, že táto štúdiovka je tá najlepšia, akú sme doteraz nahrali. Podieľali sa na ňom slávny americký džezový gitarista Mike Stern, Gábor Presser, známy z kapiel Locomotiv GT a Omega a tiež aj Marta Kubišová, ktorá nahrala pieseň Sex and sport? Never! Spolupráca s pani Martou Kubišovou bola úžasná a iná v tom, že si ju všetci veľmi vážime nielen ako speváčku, ale aj za jej ľudský postoj, ktorý bol statočný a dôležitý," povedal hudobník.


"Na albume bude jedenásť skladieb. Už sme nakrútili jeden videoklip, no rozhodli sme sa, že chceme zverejniť najprv video k inej piesni. Takže prvá skladba, ktorú pravdepodobne vypustíme z albumu, bude práve Sex and sport? Never! Klipy si nakrúcame sami, podieľa sa na nich aj kamarát Giulio De Blasio, ktorý má spoločnosť Mustard Films a pomáha nám s kamerou, réžiou aj strihom. Tento vzťah nám vyhovuje, akurát nás mrzí, že sme mu ešte poriadne nezaplatili. Dúfam, že raz budeme mať rozpočet a budeme mu môcť z neho niečo dať," prezradil spevák s úsmevom.


V pražskej kapele pôsobia okrem spomínaných členov aj Tonya Graves, Ondřej Brousek, Pavel Mrázek, Oldřich Krejčoves a Martin Houdek. Na konte majú albumy Why Be In When You Could Be Out (2000), Save the Robots (2001), Resistance Is Futile (2003), Kiss Me on My Ego (2005), Objects of Desire and Other Complications (2007), Twilight of Jesters? (2009) a Happiness of Postmodern Age (2013) a tiež množstvo hitov a koncertov. Spevák je na doterajšie úspechy zoskupenia právom hrdý.

 

"Z tých 15 rokov si nepamätám žiadny negatívny zážitok, vynárajú sa mi len samé pekné spomienky so super chalanmi a super ženou v kapele, taktiež obrovské množstvo výbornej hudby a koncertov, stretnutia s ľuďmi, s ktorými by som sa inak nestretol, akými sú Fred Wesley, Glenn Hughes z Deep Purple, Hiram Bullock, Ashley Slater z mojej milovanej kapely Freak Power. A to nehovorím o množstve českých a slovenských hudobníkov, napríklad Daru Rolins považujem za kamarátku, poznám sa aj s Rytmusom, ktorý s nami vystúpil minulý rok v Brne a bolo to naozaj fajn. Takisto som mal tri stretnutia s osobnou manažérkou Georgea Michaela, no spolupráca nakoniec nevyšla. Podarila sa nám však jedna vec, ktorá sa nepodarila hocikomu. Viem, že naša hudba nie je pre všetkých poslucháčov, no myslím si, že sme zdravo populárni, takže nás ľudia buď nepoznajú, alebo nás majú radi. A to je podľa mňa celkom dobrý status," vyjadril sa muzikant.


Medzi vystúpenia, na ktoré si Ruppert rád spomína, patrí aj koncert v Galante zo začiatkov kariéry. "Jeden z najlepších koncertov bol asi v roku 2003 alebo 2004 v Zlíne, kde bola plná sála, výborné odozvy od publika a zdalo sa mi, že spievam ako Pán Boh. Spomínam si tiež na to, keď sme po prvý raz hrali v pražskej Lucerne. Výborný bol aj koncert v Galante, organizoval ho náš kamarát Zoltán Takáč. Bol to prvý alebo druhý rok našej existencie. Veľmi dobre sa o nás postaral. Hrali sme v kultúrnom dome a bolo vypredané. Na stenách boli obrovské portréty nás všetkých, ktoré vytvorili dievčatá z nejakého umeleckého spolku, a nadpis 'Vítame Monkey Business'. Potom nás odviezli na krčmy, kde hrala cimbalovka, podávali úžasné slovenské špeciality a potom sme mali super koncert a super párty, bolo to naozaj výborné," prezradil.


Monkey Business patria medzi žiadané festivalové kapely, a to najmä v Českej republike, kde sa formácia vždy rada stretne s kolegami z iných zoskupení. "Festivaly máme veľmi radi. Myslím, že sa aspoň v Čechách veľmi dobre vyprofilovali, keďže ich v minulosti bolo isté obdobie priveľa. Mám rád festival Trutnoff vďaka Václavovi Havlovi, vďaka akejsi značke undergroundového podujatia, mám rád celé to miesto, chodil som tam aj ako divák, keď som mal 17 či 18 rokov. Páči sa mi aj putovné podujatie po českých hradoch. Festivaly máme radi aj preto, že sa stretávame s inými hudobníkmi. Sme veľmi priateľskí, radi sa stretneme s kapelami Chinaski, Kryštof, Divokej Bill či Mandrage. Vozíme si so sebou vlastnú pípu a vlastné pivo, máme radi Plzeň. Takže sa viackrát už stalo, že všetci skončili v našej šatni a rozbehli sme skvelú párty, naposledy napríklad s kapelou Wanastowi Vjecy. Je mi ľúto, že na Slovensku nebudeme hrať cez leto. Tu sme možno spravili chybu už v minulosti, keď sme chodili skôr do Bratislavy, Košíc alebo spomínanej Galanty a mohli sme sa viac snažiť a vystupovať po celom Slovensku," objasnil hudobník, ktorý sa v súčasnosti pripravuje aj na úlohu v opere.


"Pôvodne som študoval súkromne operný spev, takisto aj počas koncertov s Monkey Business sme mali operné číslo, ktoré malo vždy veľký úspech. Nedávno jeden môj kamarát napísal operu Rudá Marie, kde mi vytvoril postavu na telo. Budem hrať Staliňáka, ktorý je 90-ročný presvedčený komunista. Noty poznám len málo, takže takáto spolupráca je pre mňa trochu iná, ťažšia, mám z toho trocha strach, ale teším sa. Premiéra bude o mesiac a pol na Novej scéne Národného divadla v Prahe," uviedol Matěj Ruppert.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona