Monitoring chráneného druhu: našlo sa 30 poniklecov

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 12:36 • 2 min
Monitoring chráneného druhu: našlo sa 30 poniklecov

Monitoring chráneného druhu: našlo sa 30 poniklecov

slovakia

left justify in out

img

Početnosť výskytu známej chránenej rastliny Ponikleca jarného monitorovali pracovníci ministerstva životného prostredia - Štátnej ochrany prírody SR a Správy Tatranského národného parku (TANAP), v spolupráci s Výskumnou stanicou Štátnych lesov TANAPu. Monitoring sa robil na jednej zo štyroch lokalít jej výskytu na území TANAPu. Pracovníci v lokalite zaevidovali približne 30 kusov kvitnúcich jedincov tohto druhu.
      Monitorovaná lokalita výskytu tejto rastliny je ohrozená postupným zosúvaním celého svahu, ktorý sa ani napriek doterajším snahám nedarí stabilizovať. Ďalším negatívne ovplyvňujúcim faktorom je aj turistický chodník, ktorý prechádza priamo cez túto lokalitu. V letných mesiacoch je trasa turistického chodníka bežne využívaná. Výrazný negatívny vplyv na túto lokalitu má zvýšená návštevnosť a pohyb osôb mimo turistického chodníka - pri skracovaní si trasy.
      Poniklec jarný patrí k teplomilným a svetlomilným rastlinným druhom. Monitorované územie je vo výške cca. 2000 metrov nad morom. Poniklec tu rastie na ploche iba 50 m2. Je to mimoriadne pekná rastlina, niektoré druhy z rodu "poniklecov" (poniklec lúčny) sú jedovaté.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona