Monika Flašíková-Beňová žiada Freša, aby zverejnil dokumenty k haváriám

NETKY.SK • 14 November 2013, 18:48 • 2 min
Monika Flašíková-Beňová žiada Freša, aby zverejnil dokumenty k haváriám

BRATISLAVA - Kandidátka na predsedníčku Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) vyzýva svojho konkurenta a súčasného šéfa kraja Pavla Freša (SDKÚ-DS), aby zverejnil dokumenty týkajúce sa havárií. Flašíková Beňová tvrdí, že dnes zverejnené Frešove tvrdenia nie sú pravdivé.

slovakia

left justify in out

Za nepravdu označila Flašíková Beňová tvrdenie, že na všetky havárie prebehla vždy riadna súťaž. Podľa nej na žiadnu haváriu neprebehla súťaž v zmysle zákona. "Oslovenie vybraných firiem nie je súťaž – najmä ak o tom, že boli firmy oslovené, nikto nevie a žiadna iná firma nemá šancu sa prihlásiť," uviedla. Frešo podľa nej tiež zavádza, keď tvrdí, že z vlastnej iniciatívy požiadali hlavného kontrolóra, ako aj Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby preverili postupy pri haváriách. Úrad podľa kandidátky v skutočnosti stiahol vlastný podnet na ÚVO, aby zabránil kontrole obstarávaní. Flašíková Beňová spochybňuje aj tvrdenie, že Úrad BSK odovzdal dokumenty vo veci havárií hlavnému kontrolórovi a ÚVO v zmysle rozhodnutia zastupiteľstva. Podľa jej slov úrad odmietol poskytnúť dokumenty týkajúce sa havárií Úradu pre verejné obstarávanie s odôvodnením, že ich má hlavný kontrolór. Kandidátka odmieta tiež tvrdenie, že v rámci projektu Otvorená samospráva 2013 je Bratislavský kraj druhým najtransparentnejším krajom na Slovensku. Poukazuje na to, že BSK dopadol spolu s Nitrianskym krajom v hodnotení Transparency International najhoršie.

"Havárie sme vysvetlili a zdokladovali niekoľkokrát médiám. Všetky dokumenty sme predložili hlavnému kontrolórovi a časť dokumentov Úradu pre verejné obstarávanie," reaguje na výzvu Frešo. Zároveň tvrdí, že Flašíková Beňová doteraz nevysvetlila okrem iného fiktívny projekt Danube Arena a zmenky za 10 miliónov eur, ktoré svojvoľne podpísala. "Pred tým, ako odletí za svojim povinnosťami do Bruselu, by sa mohla venovať práve tomuto," uviedol Frešo. Téma havárií má podľa Freša poslúžiť na jeho očiernenie a na odradenie voličov od druhého kola volieb predsedu BSK, ktoré sa uskutoční 23. novembra. Za klamstvo Frešo označil tvrdenie, že havárie v BSK riešili údajne schránkové firmy. "Dôrazne sa ohradzujem proti pomenovaniu živnostníkov týmto hanlivým názvom," vyhlásil. Nepravdivé je podľa neho aj tvrdenie, že mohlo dôjsť k predraženiu. "O žiadnom predražení pri odstraňovaní havárií nemôže byť ani reč. Na všetky havárie prebehla vždy riadna súťaž. Vyberalo sa vždy z viacerých ponúk. Hlavným kritériom bola vždy najnižšia cena. Práce boli vždy vykonané kvalitne a načas. Každé jedno euro bolo vynaložené hospodárne. Všetko bolo v súlade so zákonom," zdôraznil Frešo, ktorý odmieta aj tvrdenie o údajnom obchádzaní verejného obstarávania. Za lož označil tiež tzv. fiktívne havárie. "Verejnosti sa podsúva, že kraj odstraňoval viac ako 200 havárií a že ostatné kraje za posledné štyri roky neriešili takmer žiadne. Skutočnosť je ale iná," upozornil Frešo. Poukázal na to, že okrem Bratislavského všetky kraje na Slovensku dostali v posledných rokoch na rekonštrukcie a modernizácie škôl 550 miliónov eur z Regionálneho operačného programu. "Majú zrekonštruované a vynovené školy, na ktorých obnovu získavajú prostriedky z fondov Európskej únie. Preto logicky nevykazujú žiadne havárie. BSK nemá na veľké rekonštrukcie prostriedky. Keď máte 404 budov, je prirodzené, že musíte odstraňovať veľký počet havárií, najmä ak ide o staré bratislavské budovy," vysvetľuje Frešo. Trvá na tom, že nič nezatajuje. Odmieta tiež tvrdenie, že kraj nespolupracuje s ÚVO. "Úrad BSK odovzdal dokumenty vo veci havárií hlavnému kontrolórovi v zmysle rozhodnutia zastupiteľstva a aj ÚVO. Odstraňovanie havárií v kraji prebehlo riadne v zmysle zákona a Úrad BSK verí, že túto skutočnosť potvrdia aj nezávislé kontrolné orgány štátu," píše v stanovisku Frešo. Trvá na tom, že BSK je druhým najtransparentnejším krajom na Slovensku, "v oblasti korektného zverejňovania informácií sme hodnotení ako vôbec najtransparentnejší kraj".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona