Monero tajne ťažia aj streamovacie webové stránky

NETKY.SK • 15 December 2017, 18:52 • 2 min
Monero tajne ťažia aj streamovacie webové stránky

LONDÝN – Nebolo to tak dávno, čo sa objavili správy o internetových stránkach ako The Pirate Bay a ďalších, ktoré tajne využívali výpočtový výkon návštevníkov na ťaženie kryptomeny Monero. Je tu polovica decembra a téma je opäť aktuálna.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výrobcovia softvéru Adguard, ktorý slúži na blokovanie reklamy a na súkromné browsovanie, odhadujú, že viac ako miliarda používateľov internetu už mala na svojom počítači nainštalovaný škodlivý softvér, ktorý využíva výkon procesora na ťaženie kryptomeny Monero.

 

img

 

Podľa správ RT, webové stránky Openload, Streamango, Rapidvideo a OnlineVideoConverter boli obvinené z podobných praktík, zatiaľ čo používatelia pozerali videá. Webové stránky inštaláciou softvéru na váš počítač umožňujú rôznym hackerom ťažiť Monero.

 

Spoluzakladateľ Adguard Andrey Meshkov uviedol, že takúto aktivitu zistili pomocou svojho softvéru. "Prešli sme niekoľko veľmi populárnych webových stránok, ktoré tajne využívajú zdroje zariadení ich návštevníkov na ťažbu kryptomien. Podľa platformy SimilarWeb, tieto štyri webové stránky navšívi mesačne 992 miliónov ľudí."

 

 

 

Podľa Meshkova sa za veľmi krátky čas vyťažilo obrovské množstvo kryptomeny Monero. "Celkové mesačné výnosy z ťaženia tejto kryptomeny, podľa jej aktuálnej ceny, by mohli byť až 326.000 dolárov. Toto sú jednoducho obrovské čísla."

 

Monero sa ťaží jednoduchšie

 

Zatiaľ čo Bitcoin je najhodnotnejšou kryptomenou na svete a je takmer zbytočné ho skúšať ťažiť bez špecializovaného hardvéru, tak existujú iné digitálne meny, ktoré sa ťažia oveľa ľahšie.

 

img

 

Ťažba kryptomeny Monero nezávisí od silne špecializovaných integrovaných obvodov špecifických pre aplikácie (ASIC), ale môže sa robiť s akýmkoľvek procesorom alebo GPU. Bez ASIC integrovaných obvodov je skoro zbytočné, aby sa niekto snažil ťažiť Bitcoin na bežnom počítači.

 

Ak máte podozrenie, že sa počítač používa na ťaženie kryptomien bez vášho súhlasu, tak si pozrite náš návod ako to zistiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies