Monero na vašich počítačoch ťažia aj stovky slovenských stránok

NETKY.SK • 9 Október 2017, 14:23 • 2 min
Monero na vašich počítačoch ťažia aj stovky slovenských stránok

BRATISLAVA – Nedávno sme vás informovali o rôznych stránkach, ktoré bez vedomia svojich návštevníkov využívali ich výpočtový výkon na ťažbu kryptomien, najmä Monera. Prekvapivo tieto praktiky používa aj nemalý počet slovenských webových stránok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa informácií portálu dsl.sk, ktorý vykonal v spolupráci so svojim čitateľom test, sa ťažbou kryptomeny Monero zaoberá niekoľko stoviek slovenských internetových stránok!

 

Existuje veľký počet rôznych kryptomien, ktoré sa ťažia rôznymi spôsobmi alebo sa nedajú ťažiť vôbec. Pre internetové stránky sú zaujímavé najmä tie, na ktorých ťažbu postačí bežný procesor, aký je vo vašom laptope alebo stolovom počítači.

 

img

 

Prvým takýmto prípadom bolo odhalenie stránky The Pirate Bay, po ktorom nasledovali ďalšie a ďalšie stránky, rozšírenia atď. Samotná informácia o existencii takejto možnosti však inšpirovala mnoho ďalších webových stránok po celom svete a Slovensko nevyjímajúc.

 

Medzi najznámejšie slovenské stránky, ktoré ťažili kryptomenu Monero patrí aj web Denníka N, ktorý používal známy kód Javascriptu Coinhive. Podobne však fungovali aj rôzne rozšírenia pre prehliadače Google Chrome alebo Opera.

 

img

 

Monero sa ťaží na stovkách slovenských stránok

 

Istý čitateľ informoval o svojich zisteniach portál dsl.sk, ktorý sa rozhodol čitateľov test vylepšiť a spoločnými silami vykonali test niekoľkých desiatok tisíc internetových stránok. Výsledky tohto testu boli rozdelené do niekoľkých kategórií podľa toho, či sa tento kód spúšťal priamo na hlavnej stránke, alebo cez rôzne WordPress pluginy. Nie všetky stránky však vykonávali túto činnosť úmyselne, keďže existuje mnoho webov, ktoré boli infikované a tento kód sa k nim dostal z iných škodlivých stránok.

 

Test trval približne 12 hodín a odhalil 219 domén, ktoré ťažia kryptomenu Monero na hlavnej stránke pomocou kódu Coinhive. Minimálne 107 z nich má tento script zabudovaný priamo v HTML kóde a ďalších 50 využívala iframe vložený do WordPressu (tieto boli pravdepodobne infikované). U zvyšných stránkach sa tento skript k nim dostal iným spôsobom. Medzi stránkami sa však objavili aj ďalšie známe domény, ako napríklad dolezite.sk, icdph.sk, infocislo.sk, rocker.sk a serialdog.sk.

 

img

Doména rocker.sk na ťažbu kryptomeny upozorňovala

 

Keďže k týmto praktikám sa prikláňa čoraz viac webových stránok, ktoré sa tak snažia nahradiť príjem z bannerovej reklamy ťažbou kryptomien, tak nie je vylúčené, že medzi slovenskými "baníkmi" sa môžu objaviť ešte známejšie a populárnejšie internetové domény.

 

Ako sa chrániť?

 

O tom, ako zistíte či je váš počítač využívaný na ťažbu kryptomien, sme vás informovali ešte minulý týždeň. Keď zistíte, že k takejto aktivite dochádza aj na vašom počítači, stačí urobiť niekoľko jednoduchých krokov, aby ste sa ochránili.

 

Kód Coinhive sa dá zakázať zablokovaním URL adresy danej stránky alebo aj blokátorom reklám Adblock Plus. Pomáhať začínajú už aj antivírusy, ktoré vás upozornia alebo rovno zablokojú tieto stránky. Pre zdatnejších a skúsenejších užívateľov môže byť vhodné riešenie zablokovania Coinhive pomocou DNS v počítači, prípadne v routeri alebo firewalle OS.

 

img

 

Tieto praktiky vyvolali masívnu vlnu pobúrenia používateľov po celom svete. Neskôr však mnoho ľudí vyslovilo názor, že im nevadilo ani tak samotné ťaženie ako to, že to stránky vykonávali bez ich vedomia. Mnoho stránok na túto informáciu pohotovo zareagovalo a upozornili na tento fakt niekde v pätičke svojho webu. Každopádne sú tieto praktiky poriadne znepokojujúce, keďže každý užívateľ internetu sa môže stať nedobrovoľným "baníkom" v prospech cudzích ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona