Monako sa už teší na svoju budúcu kňažnú Charlene

NETKY.SK • 1 Júl 2011, 15:22 • 2 min
Monako sa už teší na svoju budúcu kňažnú Charlene

Monako sa už teší na svoju budúcu kňažnú Charlene

slovakia

left justify in out

img

Najbohatší muž Francúzska, africký kráľ či predstaviteľ Jamesa Bonda sú medzi hosťami pozvanými na veľkolepú svadbu monackého kniežaťa Alberta II. a jeho vyvolenej Charlene Wittstockovej, olympijskej plavkyne z Juhoafrickej republiky.
      Dnešný civilný a sobotňajší katolícky cirkevný obrad sa budú konať o 17.00 h SELČ v renesančnom paláci, ktorý je domovom vládnucej monackej dynastie Grimaldiovcov už celé stáročia.
      Dnešný sobáš sa uskutoční v Korunovačnej sále paláca, kde v roku 1956 uzavreli manželstvo Albertovi rodičia.
      Ich manželskú prísahu na cirkevnom obrade bude sledovať približne 3500 hostí. Po cirkevnom obrade sa bude podávať slávnostná večera s mnohými chodmi, o ktorú sa postará svetoznámy francúzsky šéfkuchár Alain Ducasse, trikrát ocenený troma Michelinovými hviezdičkami.
      Ide o prvú svadbu panovníka v maličkom kniežatstve na Francúzskej riviére odvtedy, ako sa tam pre vyše 50 rokmi vydávala hollywoodska ikona Grace Kellyová za Albertovho zosnulého otca, knieža Rainiera III.
      Oslavy sa začali už vo štvrtok večer koncertom americkej skupiny Eagles. Albert II. (53) a Wittstocková (33) prišli na vystúpenie, na ktoré bol vstup zdarma a konalo sa na monackom štadióne. Prilákalo tisíce fanúšikov z celého kniežatstva a zo susedných oblastí.
      "Hudba je pekná, ale trochu nezapadá do situácie. Sme však šťastní, že sa knieža konečne ožení a kapela nech hrá hocičo," povedala 27-ročná manažérka, ktorá vyrastala v Monaku.
      Hoci je už Albert päťdesiatnik a má dve mimomanželské deti, ženiť sa bude prvýkrát. Jeho dlhotrvajúce staromládenectvo kedysi znepokojovalo Monako, ktoré je po celom svete známe ako vyspelá, čarovná a príťažlivá monarchia s veľmi uvoľnenými daňovými zákonmi a luxusnými kasínami.
      Kniežatský palác dlho držal v tajnosti zoznam hostí dvojdňovej svadby, pravdepodobne z bezpečnostných dôvodov. Vo štvrtok však zverejnil zoznam osobností a celebrít aj s ich krátkymi životopismi.
      Medzi slávnymi menami sa nachádza sir Roger Moore, ktorý hral britského agenta Jamesa Bonda vo filmoch v 70. a 80. rokoch, ďalej módny návrhár značky Chanel Karl Lagerfeld, americká sopranistka Renée Flemingová a najbohatší muž vo Francúzsku Bernard Arnault - šéf LVMH, gigantickej spoločnosti obchodujúcej s luxusným tovarom.
      Očakáva sa aj účasť talianskych módnych návrhárov Roberta Cavalliho, ktorého jachta často brázdi vody Azúrového pobrežia, a Giorgia Armaniho, ktorý má na starosti Wittstockovej svadobné šaty. Chýbať by nemali ani niektoré topmodelky ako Naomi Campbellová a Češka so slovenskými koreňmi Karolina Kurková.
      Hovorí sa aj o tom, že prídu členovia kráľovských dvorov Španielska a Švédska, ale ich mená neboli v zozname zverejnené. Africký panovník, jeho veličenstvo Leruo Molotlegi z Kráľovstva Bakofeng v Južnej Afrike, sa tam však nachádza.
      Účasť potvrdil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ale nie vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge, ktorí sú na oficiálnej návšteve v Kanade a ktorých nedávna svadba si vyslúžila titul "svadba storočia".
      Očakáva sa tiež príchod množstva športovcov vrátane plavcov, vytrvalostných bežcov, automobilových pretekárov, tenistov a rugbyových hráčov. Prísť má aj rumunská gymnastka Nadia Comaneciová, ktorá si získala srdcia celého sveta v roku 1976, keď na letných olympijských hrách vyhrala tri zlaté medaily.
      Wittstocková sa narodila v africkej krajine Zimbabwe, ale v detstve sa presťahovala do susednej Juhoafrickej republiky. Za túto krajinu súťažila aj na olympijských hrách v austrálskom Sydney v roku 2000. Albert je od roku 1985 členom Medzinárodného olympijského výboru a súťažil na piatich zimných olympiádach ako člen monackého družstva bobistov.
      Albert sa zoznámil s Wittstockovou počas plaveckých pretekov v roku 2000 v Monaku. Wittstocková sa potom začala pravidelne objavovať na spoločenských udalostiach a v roku 2006 sa presťahovala do Monaka.
Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona