Moment bol kedysi skutočnou jednotkou času, viete koľko trvá?

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 15:58 • 2 min
Moment bol kedysi skutočnou jednotkou času, viete koľko trvá?

BRATISLAVA - Keď sa snažíme získať trochu času a vyzvať niekoho, aby počkal, používame na to rôzne zaužívané výrazy, ako: počkajte chvíľu, chvíľočku, sekundu, dajte mi minútku, alebo tiež moment prosím.

slovakia

left justify in out

Latinské mōmentum znamenalo „hybná sila, pohnútka“ a súviselo so slovesom movēre, ktoré malo význam „hýbať sa, pohnúť s niečim“. 

Moment bol kdysi skutočná jednotka času. V diele stredovekého benediktinského mnícha a teológa, svätého Bedy Ctihodného, ktorý žil na prelome 7. a 8. storočia, nájdeme slovo moment ako jednu z piatich súvisiacich jednotiek času. 

 

Jedna hodina sa v stredoveku delila na štyri menšie časti, zvané puncta, teda „body.“ Hodina sa tiež delila na ešte menšie časti, a to na 10 minút, z ktorých každá trvala dnešných šesť minút. 

 

Ďalšie delenie hodiny spočívalo v pätnástich jednotkách zvaných pars, teda „časti“, ktoré mali hodnotu dnešných štyroch minúť. Najmenšou jednotkou, na ktorú bolo možné previesť hodinu, boli momenty. Tých sa do hodiny zmestilo 40 a každý tak musel trvať jeden a pol minúty, čo je 90 sekúnd. Do jedného dňa sa tak týchto momentov vošlo 960. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies