Moldavský prezident žiada od EÚ trojstranné rokovania s Ruskom, chce zrušiť Asociačnú dohodu

NETKY.SK • 7 Február 2017, 18:30 • 2 min
Moldavský prezident žiada od EÚ trojstranné rokovania s Ruskom, chce zrušiť Asociačnú dohodu

BRUSEL - Moldavský prezident Igor Dodon, ktorý dnes pricestoval na svoju prvú návštevu európskych inštitúcií v Bruseli, navrhol predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, aby zaviedol trojstranné rokovania medzi EÚ, Moldavskom a Ruskom.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry Agerpres to navrhol kvôli tomu, že považuje za dôležité obnovenie vzťahov s Ruskou federáciou. Dodon na svojom konte na Facebooku ocenil dobrú úroveň dnešných rozhovorov s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou, ktorú pozval na oficiálnu návštevu Kišiňova. Podľa vlastných slov v Bruseli upozornil na skutočnosť, že EÚ uplatňovala dvojaké štandardy vo vzťahu k udalostiam v Moldavsku.

 

"Zopakoval som, že ak sa v dôsledku riadnych či predčasných parlamentných volieb alebo v prípadnom referende rozhodne, že by mala byť zrušená Asociačná dohoda s Európskou úniou, ja ako prezident podporím túto iniciatívu," uviedol Dodon vo svojom stanovisku.

 

Nový moldavský prezident sa ešte počas predvolebnej kampane netajil názorom, že treba zrušiť Asociačnú dohodu s EÚ. Potvrdil to aj počas svojej prvej prezidentskej návštevy v Moskve, kde sa rovnako vyslovil za zbližovanie medzi Moldavskom a Eurázijskou hospodárskou úniou.

 

Dodon podľa Agerpres v Bruseli upozornil na klesajúcu dôveru občanov Moldavska k inštitúciám EÚ. Ak v roku 2009 chcelo užšiu integráciu s EÚ až 68 percent Moldavčanov, dnes je to len 38 percent, povedal.

 

Tusk po rokovaní s moldavským prezidentom uviedol na svojom účte na Twitteri, že je naďalej presvedčený, že Asociačná dohoda EÚ-Moldavsko vrátane komplexnej dohody o voľnom obchode je v záujme Moldavska, v záujme reforiem a budúcnosti tejto krajiny.

 

Dodon sa v Bruseli poďakoval EÚ za doteraz poskytnutú finančnú podporu pre Moldavsko, zároveň však vyjadril ľútosť, že prijatá pomoc z Bruselu neviedla k zlepšeniu kvality života Moldavčanov, a doterajšie reformy označil za umelé.

 

"Spresnil som, že teraz má pre Moldavsko zásadný význam obnovenie vzťahov s Ruskou federáciou, a v tomto kontexte som navrhol iniciatívu trojstranných obchodných rokovaní medzi EÚ, Moldavskom a Ruskou federáciou," uviedol Dodon.

 

Vo večerných hodinách má moldavský prezident na programe stretnutie so zástupkyňou generálneho tajomníka NATO Rose Gottemoellerovou. Počas svojho pobytu v Moskve Dodon uistil ruských partnerov, že v bruselskom sídle NATO bude žiadať od aliancie uznanie neutrality Moldavska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies