Moldavský prezident vyzval tamojšiu proeurópsku vládu, aby zotrvala

NETKY.SK • 20 Október 2015, 17:38 • 2 min
Moldavský prezident vyzval tamojšiu proeurópsku vládu, aby zotrvala

KIŠIŇOV - Moldavský prezident Nicolae Timofti vyzval dnes tri strany tamojšej vládnej koalície, aby zotrvali v spoločnom kabinete aj po minulotýždňovom zadržaní bývalého premiéra Vlada Filata pre podozrenie z účasti na krádeži viac ako miliardy eur z moldavských bánk.

slovakia

left justify in out

Prezident Timofti ich vyzval na dosiahnutie konsenzu napriek požiadavkám na odstúpenie úradujúceho premiéra Valeria Streleta a jeho nahradení úradníckou vládou. Hlava štátu sa s trojicou parlamentných lídrov stretla v pondelok, doplnila agentúra AP.

 

Moldavský prezident sa ďalej vyslovil za pokračovanie reforiem štátnych inštitúcií po tom, ako túto krajinu zasiahla vlna opozičných protestov. Od 6. septembra sa demonštranti opakovane dožadovali vyšetrenia škandálu okolo zmiznutia peňazí z troch moldavských bánk, ku ktorému došlo pred voľbami z vlaňajšieho novembra.

 

Moldavská prokuratúra zhabala dnes dokumenty z tamojšieho Ruskom vlastneného plynárenského podniku, štátnych telekomunikácií a súkromnej spoločnosti zaoberajúcej sa exportom ocele. Počas svojho minulotýždňového prejavu pred poslancami Filat totiž obvinil manažment týchto podnikov z okrádania. Podľa vyhlásenia kancelárie prokurátora "dokumenty a aktivity manažérov spoločností pôjdu na analýzu" s cieľom preveriť, či ich konanie poškodilo klientov alebo verejný záujem.

 

Maskovaní predstavitelia moldavského protikorupčného úradu odviedli Filata 15. októbra priamo z parlamentu. Poslanci predtým vyhoveli požiadavke prokuratúry, aby bol šéf moldavskej vlády z rokov 2009-2013 vydaný na trestné stíhanie.

 

Samotný Filat akúkoľvek vinu na zmiznutí peňazí z moldavských bánk odmieta a vyšetrovanie voči svojej osobe považuje za politicky motivované.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies