Moldavský prezident vyzval národ, aby vo voľbách podporil proeurópske strany

NETKY.SK • 25 November 2014, 07:20 • 2 min
Moldavský prezident vyzval národ, aby vo voľbách podporil proeurópske strany

KIŠŇOV - Moldavský prezident Nicolae Timofti vyzval voličov krajiny, aby v nedeľňajších parlamentných voľbách dali svoj hlas proeurópskym stranám. Timofti výzvu učinil v pondelok počas televízneho prejavu voči národu, informovala dnes agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Európa nás podporuje politicky, finančne a ekonomicky. Záleží len na nás, aby sme potvrdili náš súhlas s európskym smerovaním," uviedol moldavský prezident. Najnovšie prieskumy verejnej mienky totiž naznačujú nárast euroskeptických nálad v tejto postsovietskej republike, pričom obľúbenosť proeurópskych politických strán po podpise asociačnej dohody medi Moldavskom a EÚ klesá.

      

Vo svetle týchto nálad Timofti vyzval svojich krajanov, aby "prekonali dočasné nepríjemnosti a ukázali jednotu voči tým, čo kritizujú EÚ". Podľa prezidenta by sa Moldavci mali inšpirovať susednou Ukrajinou, kde si obyvatelia pred niekoľkými týždňami zvolili proeurópsky parlament aj vládu.

 

Timofti na druhej strane odmietol návrhy opozície, aby sa Moldavsko pripojilo k Euroázijskej ekonomickej únii (EEÚ), ktorej členmi sú Bielorusko, Kazachstan a Rusko. Výsledky prieskumov ukazujú, že väčšina Moldavcov podporuje myšlienku vstupu krajiny do EEÚ. Táto záležitosť rozdeľuje štát na dva tábory. Politickí analytici tvrdia, že nadchádzajúce voľby, stanovené na 30. novembra, de facto rozhodnú o budúcom smerovaní moldavskej zahraničnej politiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies