Moldavský prezident sa nezúčastní na oslavách konca vojny v Moskve

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 17:35 • 2 min
Moldavský prezident sa nezúčastní na oslavách konca vojny v Moskve

KIŠIŇOV - Na májových oslavách 70. výročia konca druhej svetovej vojny v ruskej metropole Moskva sa okrem viacerých svetových lídrov nezúčastní ani moldavský prezident Nicolae Timofti.

slovakia

left justify in out

 Hovorca prezidenta Vlad Turcanu v stredu vyhlásil, že moldavský líder ani žiaden vojnový veterán krajiny sa nezúčastní na oslavách 9. mája, ktorých súčasťou bude aj vojenská prehliadka. Hovorca ďalej uviedol, že prezident sa chystá výročie osláviť v spoločnosti vojnových veteránov v Kišiňove. Timofti ešte v roku 2013 vyhlásil, že Moldavsko si 70. výročie konca vojny nebude pripomínať ruskými vyznamenaniami, na ktorých je vyobrazený kosák a kladivo a to z dôvodu nežiaducich politických konotácií. Dodal vtedy, že krajina si pre tento účel hodlá vyrobiť vlastné medaily.

 

Napätie v moldavsko-ruských vzťahoch v uplynulých mesiacoch eskaluje, pričom Moldavsko sa obáva ruských snáh o destabilizáciu krajiny. Sporným bodom je tiež snaha Moldavska vstúpiť do EÚ, čo Moskva nepodporuje. Prekážkou pre tieto ambície krajiny môže byť aj postoj proruského separatistického regiónu Podnestersko, v ktorom má Rusko 1500 vojakov, no jeho nezávislosť neuznalo. 

 

Dôvodom neúčasti svetových lídrov na oslavách víťazstva nad fašizmom v Moskve 9. mája je agresívna politika Moskvy vo východnej Ukrajine a anexia Krymu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies