Moldavský prezident poveril zostavením vlády Valeria Streleta

NETKY.SK • 28 Júl 2015, 16:22 • 2 min
Moldavský prezident poveril zostavením vlády Valeria Streleta

KIŠIŇOV - Moldavský prezident Nicolae Timofti poveril dnes zostavením nového vládneho kabinetu 45-ročného podnikateľa Valeria Streleta z Liberálnodemokratickej strany (PLDM).

slovakia

left justify in out

Valeriu Strelet bol do funkcie premiéra nominovaný ako kompromisný kandidát troch koaličných strán po tom, ako sa predošlej kandidátke Maie Sanduovej nakoniec nepodarilo získať dostatočnú podporu. Na zostavenie novej vlády má teraz Strelet 15 dní. 


Strelet, spoluzakladateľ strany PLDM, je vlastníkom jednej z najväčších moldavských korporácií zaoberajúcich sa distribúciou hnojiva. 


Predošlá kandidátka PLDM na post premiérky Maia Sanduová sa zasadzovala o zmenu guvernéra centrálnej banky, ako aj generálneho prokurátora. Chcela tiež dosiahnuť dôkladné prešetrenie finančného úniku, pri ktorom z trojice moldavských bánk v novembri 2014, a síce tesne pred parlamentnými voľbami, zmizlo približne 1,36 miliardy eur. 


Sanduová, ktorá v minulosti pôsobila ako ekonómka Svetovej banky, dnes vyjadrila ľútosť nad tým, že nebude môcť uskutočniť plánované reformy, keďže dve ďalšie koaličné strany s ňou diskutovať "kategoricky odmietli". 


Predchádzajúci moldavský, proeurópsky orientovaný premiér Chiril Gaburici zo svojho postu odstúpil v polovici júna pre pochybnosti ohľadom pravosti svojho stredoškolského a vysokoškolského diplomu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies