Moldavsko udelilo ministrovi Lajčákovi vysoké štátne vyznamenanie

NETKY.SK • 1 September 2014, 17:46 • 2 min
Moldavsko udelilo ministrovi Lajčákovi vysoké štátne vyznamenanie

BRATISLAVA/KIŠIŇOV - Napriek udalostiam na Ukrajine je minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák presvedčený, že projekt Východného partnerstva má zmysel a prispeje k stabilizácii regiónu, posilneniu demokracie, ochrane ľudských práv a prosperite.

slovakia

left justify in out

"Moldavsko sa podpisom AA/DCFTA dostalo do kvalitatívne novej fázy vývoja a my sme pripravení pomáhať mu v budovaní stabilnej spoločnosti," povedal dnes Lajčák na neformálnej schôdzke ministrov zahraničných vecí, tzv. Skupiny európskej akcie Moldavskej republiky, ktorá sa konala v moldavskom Kišiňove.
      

Moldavsko podpísalo koncom júna Asociačnú dohodu a Dohodu o prehĺbenej a komplexnej zóne voľného obchodu (AA/DCFTA) s EÚ. Slovensko už podľa Lajčáka naštartovalo proces jej ratifikácie. Na stretnutí ministrov zdôraznil, že Slovensko tento krok uvítalo, pretože stabilita a bezpečnosť priestoru na východných hraniciach EÚ je v jeho záujme. Deklaroval, že SR je pripravená naďalej pomáhať východným partnerom v zložitom transformačnom období.
      

Jedným z konkrétnych krokov v tomto úsilí malo byť aj dnešné otvorenie Sekretariátu Platformy mimovládnych organizácií Pro-Europe v Kišiňove, ktoré SR podporuje z prostriedkov SlovakAid. Cieľom Platformy bude v nasledujúcich mesiacoch zmobilizovať občiansku spoločnosť a presadzovať proeurópske smerovanie krajiny. "Naším záujmom je, aby sa Platforma Pro-Europe, ktorú Slovensko iniciovalo, stala zdrojom informácií, hlasom demokracie a občianskej spoločnosti v Moldavsku. V tomto úsilí vám želám veľa odvahy, podpory zo strany občanov a pochopenia zo strany vlády. Čakám na vás v EÚ," povedal Lajčák.
      

Témami neformálneho stretnutia ministrov boli podpora európskeho smerovania Moldavska v období krátko pred parlamentnými voľbami v krajine, ocenenie dosiahnutých výsledkov a opätovná ponuka pomoci v realizovaní reforiem, transformácii a implementácii európskych hodnôt, ale aj situácia na Ukrajine a vzťahy s Ruskom.
      

Vyvrcholením návštevy Moldavska bol slávnostný ceremoniál, počas ktorého si minister Lajčák prevzal z rúk moldavského prezidenta Nicolaea Timoftiho najvyššie štátne vyznamenanie Moldavska pre zahraničných predstaviteľov - Čestný rád za mimoriadny príspevok k integračnému úsiliu Moldavska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies