Moldavskí komunisti napadnú výsledok nedeňajších volieb na ústavnom súde

NETKY.SK • 2 December 2014, 16:22 • 2 min
Moldavskí komunisti napadnú výsledok nedeňajších volieb na ústavnom súde

KIŠIŇOV - Výsledok nedeľňajších parlamentných volieb v Moldavsku, ktoré priniesli víťazstvo proeurópskych síl, napadne na ústavnom súde Strana komunistov Moldavskej republiky (PCRM), informoval dnes jej líder Vladimir Voronin.

slovakia

left justify in out

Práve komunisti stratili vo voľbách v porovnaní s výsledkom spred štyroch rokov polovicu voličov a po zisku 17,7 percenta hlasov získajú zrejme 21 poslaneckých mandátov.
     

Voronin uviedol ako dôvody podnetu na ústavný súd jednak vylúčenie proruskej strany Patria z volieb, k čomu podľa neho došlo na základe "fám" o jej financovaní zo zahraničia, jednak povolenie účasti Komunistickej reformnej strany, ktorú vytvorili niekdajší členovia PCRM. Kritike však podrobil aj technické nedostatky pri volebných mechanizmoch, fakt, že okolo 200 počítačov nebolo dočasne pripojených k centrálnemu volebnému systému. V tejto súvislosti Voronin vyzval šéfa volebnej komisie Iurieho Ciocana na rezignáciu.
     

Parlamentné voľby v Moldavsku sa vyznačovali širokým výberom politických alternatív a boli dobre zvládnuté, aj keď úradné stiahnutie jednej zo strán z volebného procesu krátko pred voľbami vyvolalo pochybnosti o vhodnom načasovaní a okolnostiach s tým súvisiacich. Uviedli to pozorovatelia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), ktorí monitorovali priebeh volieb v krajine.
     

Aj pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa všeobecne vyjadrili pozitívne, aj keď i oni sa pozastavili nad vylúčením strany Patria z volieb krátko pred ich konaním a požadovali transparentnú realizáciu financovania predvolebnej kampane.
     

Po sčítaní 99 percent odovzdaných hlasov získali proeurópske moldavské strany 44,4 percenta hlasov, pričom dve proruské strany podporilo 39,5 percenta voličov.
     

Na prvom mieste bola s 20,7 percenta hlasov, v prepočte 25 mandátmi, Strana socialistov Moldavskej republiky (PSRM), ktorá žiada vstup krajiny do Ruskom vedeného ekonomického bloku. Proruská Strana komunistov Moldavskej republiky (PCRM) získala na treťom mieste 17,7 percenta hlasov (21 mandátov).
     

Väčšinu 55 kresiel v 101-člennom zákonodarnom zbore budú mať však proeurópske subjekty, vyplýva z dnes zverejnených údajov moldavskej ústrednej volebnej komisie.
     

Druhé miesto v celkovom rebríčku patrí s 20 percentami (23 mandátmi) Moldavskej liberálnodemokratickej strane (PLDM), štvrté Moldavskej demokratickej strane (PDM) so 16 percentami hlasov (19 mandátov) a piata priečka Liberálnej strane (PL) so ziskom 9,5 percenta hlasov (13 mandátov).
     

Na voľbách sa zúčastnilo 55,86 percenta voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies