Moldavčania si budú voliť nového prezidenta 30. októbra

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 15:17 • 2 min
Moldavčania si budú voliť nového prezidenta 30. októbra

KIŠIŇOV - V Moldavsku sa 30. októbra uskutočnia prvé priame prezidentské voľby od roku 1996, oznámil dnes tamojší parlament.

slovakia

left justify in out

Rozhodnutie o obnovení priamej voľby prezidenta krajiny, ktorú parlament zrušil ešte v roku 2000 v prospech nepriamej voľby poslancami, prijal moldavský ústavný súd začiatkom marca.

 

Štvorročné funkčné obdobie súčasného moldavského prezidenta Nicolaeho Timoftiho sa skončí 22. marca. Vo funkcii však zotrvá až do zvolenia svojho nástupcu, dodala agentúra Reuters.

 

Moldavsko sa zmieta v politickej nestabilite odvtedy, ako na verejnosť prenikli správy o bankovom podvode, v rámci ktorého zmizlo pred voľbami v roku 2014 z troch moldavských bánk 1,5 miliardy dolárov. Stratená čiastka môže predstavovať až osminu moldavského HDP.

 

Počas vlaňajšieho roka v Moldavsku - jednej z najchudobnejších krajín Európy - dochádzalo k masovým protivládnym protestom a na čele vlády sa vystriedalo päť premiérov. Od získania nezávislosti v roku 1991 vládli v Moldavsku štyria riadne zvolení prezidenti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies