MOL považuje chorvátsky zatykač na Hernádiho za zastrašovanie

NETKY.SK • 2 Október 2013, 10:55 • 2 min
MOL považuje chorvátsky zatykač na Hernádiho za zastrašovanie

BUDAPEŠŤ - Chorvátsko, ktoré vydalo na šéfa maďarského ropného koncernu MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač, zrejme podľa svojho právneho poriadku malo právo na takýto krok. MOL však trvá na postoji, že postup chorvátskych orgánov a spôsob ich postupu je v rozpore s právnym poriadkom Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Reakciu koncernu dnes citoval maďarský spravodajský server Vg.hu.

Motívom chorvátskej strany je v tomto prípade zrejme zastrašenie spoločnosti MOL a jej šéfa. Chorvátsko v tomto roku vstúpilo do EÚ a jej právny poriadok by mal byť aj pre túto krajinu záväzný.

Kým sa právna záležitosť neuzatvorí uspokojivo pre MOL, bude Hernádimu, ako súkromnej osobe, zrejme nepríjemné, že nebude môcť cestovať do zahraničia, čo ho môže obmedzovať aj v určitých protokolárnych záležitostiach. Napriek tomu to neoslabí jeho právomoci v ďalšom riadení spoločnosti, uvádza sa vo vyhlásení MOL-u.

MOL, ako maďarská akciová spoločnosť, funguje v zmysle maďarského právneho poriadku. Z toho vyplýva, že je pre spoločnosť záväzné dávnejšie rozhodnutie maďarských orgánov činných v trestnom konaní, ktoré v tejto kauze konanie voči MOL-u zrušili z dôvodu, že sa trestný čin nestal. Vyšetrovanie nezistilo žiadne protiprávne obchodné konanie skupiny MOL, ani jej predstaviteľov, zdôraznila spoločnosť MOL.

Maďarská polícia v utorok večer ešte nemala medzinárodný zatykač, pre agentúru MTI to uviedlo Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK). Chorvátska polícia v utorok potvrdila, že Hernádiho na základe medzinárodného zatykača hľadá už aj Interpol. Šéf MOL-u je na červenej listine Interpolu, čo znamená najvyššie varovanie, v rámci ktorého musia členské krajiny Interpolu hľadaného zadržať a vydať krajine, ktorá vydala zatykač.

Súd v chorvátskom Záhrebe vydal medzinárodný zatykač 27. septembra. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v chorvátskej ropnej spoločnosti INA.

Súd sa rozhodol vydať zatykač po tom, čo Hernádi neprišiel 25. septembra do Chorvátska na policajný výsluch. Chorvátska prokuratúra viackrát požiadala Maďarsko o možnosť vypočutia šéfa MOL. MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies