Mokys vytvoril na Slovensku 700 pracovných miest

NETKY.SK • 9 November 2011, 04:13 • 2 min
Mokys vytvoril na Slovensku 700 pracovných miest

Mokys vytvoril na Slovensku 700 pracovných miest - Priemysel V rámci Programu priemyselného partnerstva MOKYS (PPP) vzniklo na Slovensku za necelé štyri roky vyše 700 pracovných miest. Ide o súčasť kontraktu na dodávku mobilného komunikačného systému MOKY

slovakia

left justify in out

img

V rámci Programu priemyselného partnerstva MOKYS (PPP) vzniklo na Slovensku za necelé štyri roky vyše 700 pracovných miest. Ide o súčasť kontraktu na dodávku mobilného komunikačného systému MOKYS Ministerstvu obrany SR spoločnosťou BAE Systems. Celkový záväzok v predpokladanej hodnote 176 miliónov eur bol naplánovaný na osem rokov od podpisu Dohody s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR a Ministerstvom obrany SR z decembra 2007.
Ako informovala mediálna zástupkyňa spoločnosti BAE Systems na Slovensku Vlasta Ševčíková, k rýchlemu napĺňaniu programu prispela skutočnosť, že BAE Systems na Slovensku našiel strojárske a elektrotechnické firmy schopné vyrábať výrobky s vysokou pridanou hodnotou, ktoré sa dokážu presadiť v náročnej konkurencii na svetových trhoch.
Do programu sú v rámci priameho priemyselného partnerstva zapojené slovenské firmy, ktoré vyrábajú komponenty a technológie pre mobilný komunikačný systém MOKYS. Subdodávateľmi systémov a produktov sú aj slovenské spoločnosti Corinex Group, a.s., a VÝVOJ Martin, a.s., v ktorých na dodávkach pre MOKYS pracuje v súčasnosti takmer 150 zamestnancov.
Pre slovenské firmy účasť na programe znamená nielen dlhodobé zákazky a udržanie, resp. vytváranie nových pracovných miest, ale aj nové technológie, know-how a schopnosť presadiť sa aj na zahraničných trhoch. Príkladom môže byť spoločnosť VÝVOJ Martin, ktorá uspela v medzinárodnom tendri na dodávku kontajnerov pre švédsku armádu. Ide o obdobné kontajnery, aké VÝVOJ dodáva do mobilného komunikačného systému MOKYS.
Vďaka efektivite a kvalite práce sa niektoré projekty v oblasti nepriameho priemyselného partnerstva ukázali oveľa úspešnejšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Z hľadiska počtu pracovných miest a úspešného rozvoja firmy patrí k najvýznamnejším partnerom BAE Systems spoločnosť Strojkov Engineering. Firma sa zameriava na inžiniersky dizajn a výrobu produktov (napr. navigačných svetiel) pre avioniku a iné odvetvia na svetovej úrovni. V rámci Programu priemyselného partnerstva MOKYS v nej bolo od r. 2007 vytvorených vyše 270 pracovných miest. Rovnako úspešná sa ukázala spolupráca firmy GeWiS v Handlovej s Eaton Aerospace. GeWiS vyrába vysokopresné strojárske súčiastky do turbodúchadiel a diferenciálov, ktoré sú určené pre svetových výrobcov automobilov. Len počas 1. polroka 2011 tu bolo vytvorených 40 nových pracovných miest a v súčasnosti tak až 252 zamestnancov firmy pracuje na zákazkách získaných v rámci PPP. 
K ďalším partnerom BAE Systems patria spoločnosti ZŤS-LR NaJuS v Novej Dubnici n/V, Vunar Product v Nových Zámkoch a ENL SK vo Veľkých Kostoľanoch.
Britský BAE Systems je vedúcou spoločnosťou v oblasti obranného a bezpečnostného priemyslu a dodáva celú škálu produktov a služieb pre vzdušné, pozemné a námorné sily, ako aj sofistikované elektronické bezpečnostné a IT riešenia, vrátane podpory pre zákazníkov vo viac ako 100 krajinách celého sveta. Objem predaja spoločnosti, ktorá zamestnáva vo svojich podnikoch po celom svete 100.000 ľudí, prekročil vlani 22,4 miliardy britských libier.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies