Mokré plavky či klimatizácia sa môžu podpísať pod vznik uroinfekcie

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 18:17 • 2 min
Mokré plavky či klimatizácia sa môžu podpísať pod vznik uroinfekcie

BRATISLAVA - Infekcie močového traktu sú po infekciách dýchacích ciest druhými najbežnejšie sa vyskytujúcimi bakteriálnymi infekčnými ochoreniami.

slovakia

left justify in out

Častým dôvodom návštevy lekára sú aj v lete, a to najmä u žien, väčšina z nich sa s nimi stretne aspoň raz za života. "Odhaduje sa, že až 15 percent antibiotík v EÚ je predpísaných práve kvôli infekciám močového traktu," uviedol Stanislav Žiaran, vedúci lekár JIS na Urologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Najtypickejšou príčinou vzniku uroinfekcií je prienik baktérií čeľade Enterobacteriaceae do močovej rúry, prípadne ich postup vyššie až do mechúra. "Najčastejšie ide o E. coli z hrubého čreva a konečníka, ktorá kolonizuje močovú rúru. Tá je u žien kratšia ako u mužov, nežnejšie pohlavie preto v dospelom veku trpieva urologickými problémami častejšie," vysvetlil Žiaran.

Na vznik infekcie môžu vplývať aj iné faktory. V lete je preto dobré dávať si pozor na chodenie v mokrých plavkách, "ofúknutie" silnou klimatizáciou či príliš ľahké oblečenie počas večerov. "V rámci prevencie je tiež vhodné dodržiavať primeraný pitný režim. Leto je pre niektorých ľudí aj časom sexuálnych dobrodružstiev, myslite však na to, že aj toto môže byť zdrojom infekcie, a nesprávajte sa rizikovo," zhrnul Žiaran. Prírodným pomocníkom v prevencii sú brusnice. Látky v nich obsiahnuté totiž pomáhajú vytvoriť akýsi obal, ktorý baktériám bráni v prichytávaní sa vo vnútri močového traktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona