Mojsejová je PN dnes sa proces s ňou nezačal

NETKY.SK • 30 September 2013, 09:37 • 2 min
Mojsejová je PN dnes sa proces s ňou nezačal

BRATISLAVA - Pre práceneschopnosť známej košickej podnikateľky Eleonóry M. sa dnes opätovne nemohol pred Okresným súdom Bratislava I začať proces v kauze podvodu a neodvedenia dane, v ktorom figurujú okrem nej ďalší piati obžalovaní.

slovakia

left justify in out

Práceneschopný bol aj ďalší obžalovaný. Ostatní štyria sa na dnešné pojednávanie ospravedlnili, keďže vedeli že Eleonóra Mojsejová nebude eskortovaná z väzby a proces sa konať nebude. Pojednávanie s podnikateľkou, ktorá je na základe rozhodnutia Krajského súdu v Košiciach z druhej polovice septembra vo väzbe v inom prípade, bolo oddnes naplánované na ďalšie štyri dni, do 3. októbra. Podobne bratislavský súd nemohol otvoriť proces ani v máji, kedy okrem Eleonóry Mojsejovej boli práceneschopní ďalší dvaja obžalovaní. Senát Okresného súdu Bratislava I dnešné pojednávanie odročil na 25. novembra.

Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý si v súčasnosti odpykáva šesťročný trest za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra Mojsejová s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre M. podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur. Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra Mojsejová, Donald D. a Petra M. nafingovali kúpu tlačiarenského stroja v hodnote takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane.

Známa košická podnikateľka Eleonóra Mojsejová, obvinená z daňových podvodov, ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom 17. septembra senát Krajského súdu v Košiciach na neverejnom zasadnutí, keď zamietol jej sťažnosť proti rozhodnutiu prvostupňového súdu o vzatí do väzby. "Obvinená zostáva vo väzbe pre dôvodnú obavu, že bude pôsobiť na svedkov a spoluobvinených," informovala vtedy hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Podnikateľku zadržala polícia 3. septembra a sudca Okresného súdu Košice I následne vyhovel návrhu prokurátora a rozhodol o predĺžení jej pobytu v cele. Dôvodom bola obava, že bude mariť trestné stíhanie. Obhajkyňa obvinenej podala proti rozhodnutiu sťažnosť.

Podľa vyšetrovateľov Eleonóra Mojsejová v tomto ďalšom prípade figurovala v organizovanej skupine, ktorá falšovala doklady a podávala nepravdivé daňové priznania. Na odpočtoch DPH mali obvinení takto získať vyše milión eur. Obvinená je aj v ďalších prípadoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies