Moje výroky o deportáciách Rómov boli prekrútené

NETKY.SK • 22 September 2010, 07:05 • 2 min
Moje výroky o deportáciách Rómov boli prekrútené

Moje výroky o deportáciách Rómov boli prekrútené - Politika Podpredsedníčka Európskej komisie pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Viviane Redingová dnes uviedla, že jej nedávne kontroverzné vyjadrenia o deportáciách Rómov z Francúzska boli prekrútené

slovakia

left justify in out

img

Podpredsedníčka Európskej komisie pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Viviane Redingová dnes uviedla, že jej nedávne kontroverzné vyjadrenia o deportáciách Rómov z Francúzska boli "prekrútené".
      Redingová minulý týždeň naznačila paralelu medzi deportáciami židov v období druhej svetovej vojny a súčasným vyhosťovaním neprispôsobivých Rómov z Francúzska. Dnes vyjadrila "ľútosť" nad nepochopením jej výrokov, odmietla sa však za ne ospravedlniť.
      Vysoká predstaviteľka EK minulý týždeň vyjadrila "zdesenie" nad postupom francúzskych úradov voči Rómom. Povedala, že ide o situáciu, o akej si nemyslela, "že by ešte v Európe mohla niekedy nastať od skončenia druhej svetovej vojny".
      Prirovnanie vyhosťovania rumunských a bulharských Rómov z francúzskeho územia k prenasledovaniu židov v čase vojny k vyvolalo ostrý protest zo strany francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho na štvrtkovom summite EÚ.
      Dnes Redingová uviedla, že jej vyjadrenia boli "prekrútené".
      "Je mi veľmi ľúto, že moje vety boli prekrútené takým spôsobom, že niektorých ľudí urazili, a pravdepodobne v snahe nie sústrediť sa na základný problém, ale diskutovať o vedľajších otázkach, ktoré s týmto problémom nemajú nič spoločné," povedala podpredsedníčka EK pred novinármi na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu.
      Na otázku, či jej dnešné vyhlásenie možno považovať za ospravedlnenie, Redingová odpovedala: "Nie, prečo?"
      Samotný Nicolas Sarkozy však uviedol, že Redingová sa "ospravedlnila". Píšu o tom dnes noviny Le Monde. Podľa nich Sarkozy hrozil v opačnom prípade bojkotovaním štvrtkového summitu.
      "Prišiel som (na summit) iba preto, že sa ospravedlnila," povedal údajne francúzsky prezident v Bruseli šéfovi EK Josému Manuelovi Barrosovi.
      Francúzsky premiér Francois Fillon dnes vyzval na sformovanie celoeurópskeho plánu, v rámci ktorého by sa riešil problém ilegálnych rómskych táborov a zlepšili sa životné podmienky Rómov vo východnej Európe.
      Fillon varoval EK pred prijatím "unáhleného" rozhodnutia pohnať Paríž v súvislosti s vyhosťovaním Rómov pred súd. Ako poznamenal, Francúzsko nemôže akceptovať "chatrče" na predmestiach svojich miest.
      Premiér vyzval na jednotný celoeurópsky postup v rómskej otázke, vrátane lepšej integrácie "v krajinách ich pôvodu".
      K vyhosťovaniu Rómov dnes v pléne Európskeho parlamentu vystúpila aj europoslankyňa Anna Záborská. Podľa nej sú "deportácie Rómov z Francúzska prejavom bezradnosti, tak ako napríklad nariadenia vyháňajúce bezdomovcov z centier miest. Pod nálepkou 'Rómovia' je len ďalšia tvár problému extrémnej chudoby a sociálnej exklúzie".
      Rómska problematika je podľa Záborskej súčasťou širšieho problému ľudí žijúcich v extrémnej chudobe na okraji spoločnosti. Anna Záborská, ktorá sa téme extrémnej chudoby venuje dlhodobo, tiež upozornila, že efektívna pomoc sociálne odkázaným skupinám si vyžaduje zapojenie dobrovoľníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies