Mohutný výbuch v Damasku, podľa opozície si vyžiadal najmenej 31 obetí

NETKY.SK • 21 Február 2013, 12:38 • 2 min
Mohutný výbuch v Damasku, podľa opozície si vyžiadal najmenej 31 obetí

Mohutný výbuch v Damasku, podľa opozície si vyžiadal najmenej 31 obetí - Svet Najmenej 31 obetí na životoch si vyžiadala mohutná explózia, ktorú dnes v sýrskom Damasku spôsobila v aute nastražená bomba. Informovala o tom sýrska opozícia s tým, že väčšinu

slovakia

left justify in out

img

Najmenej 31 obetí na životoch si vyžiadala mohutná explózia, ktorú dnes v sýrskom Damasku spôsobila v aute nastražená bomba.

Informovala o tom sýrska opozícia s tým, že väčšinu obetí tvoria civilisti. O život prišli aj príslušníci sýrskych bezpečnostných zložiek.

Neznámy páchateľ nálož aktivoval na mieste ležiacom medzi sídlom vládnucej strany BAAS a ruskou ambasádou, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na očitých svedkov a opozičných aktivistov. 

Štátne médiá o výbuchu v husto obývanej štvrti Mazrá tiež informovali, pričom ho označili za "teroristický útok" spáchaný samovražedným atentátnikom.

Podľa agentúry Sinchua po mohutnom výbuchu nasledovala ešte prestrelka. Očití svedkovia informovali, že nad miestom explózie sa vznáša mohutný stĺp dymu.

Krátko po mohutnej explózii sýrske bezpečnostné zložky informovali aj o druhom výbuchu v štvrti Barzá. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) tam vybuchli dve v autách nastražené nálože. Bližšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.

Damask ešte donedávna nebol terčom ničivých bombových útokov, aké počas 22 mesiacov trvajúceho konfliktu zaznamenali v iných sýrskych mestách. V poslednom čase sa však množia útoky na vládne alebo armádne objekty. 
V stredu sa v Damasku terčom útoku stal hotel patriaci k štadiónu Tišrín, ktorý zasiahli mínometné strely. O život prišiel 19-ročný muž. Tento útok bol za uplynulé tri dni už druhým svojho druhu. V utorok vybuchli dve mínometné strely v blízkosti jedného zo sídiel prezidenta Bašára Asada, spôsobili však iba materiálne škody. 

Podobné útoky sú znakom toho, že občianska vojna sa postupne dostáva už aj do hlavného mesta, ktoré bolo doteraz považované za relatívne bezpečné.

Konflikt v Sýrii vypukol v marci 2011, keď sa začali protesty proti vláde prezidenta Bašára Asada, ktoré prerástli do občianskej vojny s viac ako 70.000 obeťami na životoch a tisícmi utečencov. 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies