Mohlo by prasknutie Bitcoin bubliny viesť k dlhej krypto zime?

NETKY.SK • 22 Október 2017, 17:01 • 2 min
Mohlo by prasknutie Bitcoin bubliny viesť k dlhej krypto zime?

LONDÝN – Kryptomeny sa tešia narastajúcej popularite po celom svete, avšak ozývajú sa aj hlasy, ktoré to nazývajú iracionálnou mániou. Vytvára sa bublina a mohla by byť na obzore dlhá krypto zima?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Úžasné podobnosti s rokom 2013


Médiá takmer denne prinášajú správy o Bitcoine a jeho viacnásobnom náraste ceny. Tieto fakty sa však netýkajú len roku 2017, ale perfektne opisujú aj rok 2013. V roku 2012 sa odmena za vyťaženie celého bloku znížila o polovicu a nasledujúci rok cena Bitcoinu takmer neustále stúpala. Kým začiatkom roka 2013 bola cena Bitcoinu približne 13 dolárov, v závere toho istého roku to bolo už viac ako 1.200 dolárov!

 

img

 

Dôvody tohto rastu boli naozaj rozmanité, ale takmer 100-násobné zvýšenie hodnoty Bitcoinu bolo bezprecedentné(v prepočte takmer 10.000%). V porovnaní s rastom ceny v roku 2013 sa zdá tohtoročné zhodnotenie o 500% nezaujímavé. Treba si však uvedomiť fakt, že základný efekt, ktorý spôsobil takmer 100-násobný nárast cien je dnes už nemožný, keďže trhová kapitalizácia tejto kryptomeny je 100 miliárd dolárov. Vo svetle dnešných okolností a podmienok na trhu je však 500 percentné zhodnotenie najväčšej kryptomeny na svete varovným znamením.

 

Tentokrát to je iné

Keď sa porovnáva súčasný stav s rokom 2013, tak väčšinou druhá strana argumentuje slovami "tentokrát je to iné." Rozšírenie Bitcoinu je mnohonásobne väčšie, neexistuje Mt.Gox, ekosystém je oveľa rozvinutejší, do kryptomien prúdia inštitucionálne peniaze atď. Keď nás však čas naučil nejakú vec, tak je to určite fakt, že história sa zvykne opakovať.

 

img

 

Nárast hodnoty o 500% za jeden rok je znakom vytvárania bubliny. Neexistuje žiadny katalyzátor, ktorý by podnietil takýto rast a zdá sa, že úlohu zohráva najmä mentalita investorov, ktorí sa obávajú, že by tento vlak mohli zmeškať. Začiatočníkov priťahuje Bitcoin (a ICO) najmä vidinou rýchlych a veľkých ziskov. Veria, že "tentokrát je to iné."

 

Investovanie zarobených peňazí

Zatiaľ čo tradiční ekonómovia veria, že trh je tvorený racionálnymi investormi, behaviorálny ekonómovia si myslia niečo iné. Ľudia, ktorí dosiahli neočakávané zisky, riskujú viac, ako by za normálnych okolností boli ochotní. Podobne sa správajú aj gambleri, ktorí riskujú viac, keď vyhrávajú, pretože veria, že už hrajú "za vyhraté peniaze".

 

img

 

S rýchlym rastom ceny Bitcoinu v tomto roku mnohí investori zaznamenali rýchle zhodnotenie svojho portfólia. Namiesto zhodnotenia situácie, či nie je Bitcoin nadhodnotený a je čas začať predávať, títo investori držia nakúpenú kryptomenu dlhšie práve kvôli svojim neočakávaným ziskom.
 

Rok 2013 skončil zle

Krach v roku 2013 bol prvým dlhodobým poklesom ceny Bitcoinu. Hoci sa podobné pády vyskytli aj s vyššími percentuálnymi poklesmi (pokles z 32 USD na 2 USD), bolo to prvýkrát, čo sa cena rýchlo nezotavila. Hodnota Bitcoinu rástla počas každého kalendárneho roka do roku 2013 a ľudia verili, že v roku 2014 sa cena meny rýchlo zotaví. To sa však nestalo....

 

img

 

Trvalo to dlhé tri roky, kým cena Bitcoinu opäť dosiahla úroveň 1.200 dolárov, ktorú táto kryptomena zaznamenala naposledy v novembri 2013. Tento rok bol zatiaľ extrémne silný a podobný krach by bol nesmierne bolestivý. Mnoho investorov, či už začínajúcich alebo skúsených, by sa popálilo a tentokrát by to mohlo trvať oveľa dlhšie, kým by sa Bitcoin zotavil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies