Mohla polícia zastaviť vodiča v protismere na D1? Od zistenia mala 3 minúty

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 17:42 • 2 min
Mohla polícia zastaviť vodiča v protismere na D1? Od zistenia mala 3 minúty

PRAHA - Prešlo len niekoľko dní, čo 53-ročný Rakúšan na českej diaľnici D1 pri jazde v protismere na 181. kilometri od Prahy zabil seba, dve Slovenky a zranil ďalších ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa kritikov mala polícia zasiahnuť skôr, ale odborníci tvrdia, že v prípade podobného šialeného správania nemožno vždy ochrániť všetkých ostatných motoristov. Napísal to dnes spravodajský portál Novinky.cz.
     

V tomto tragickom prípade z pondelka 12. mája uplynuli od automatickej detekcie jazdy v protismere pomocou mýtnej brány až po okamih nehody iba tri minúty. Túto informáciu má český denník Právo. 
     

Hovorkyňa juhomoravskej polície Petra Vedrová nechce zatiaľ povedať, či polícia vedela o rizikovom vodičovi ešte skôr od okoloidúcich svedkov, pretože prípad stále vyšetruje.
     

Podľa oficiálneho stanoviska vedenia dopravnej polície sa v danú chvíľu nedalo viac urobiť.
     

Dopravný expert Milan Bělka uviedol, že len čo polícia získa takúto informáciu, musí všetkými prostriedkami okamžite zasiahnuť. Napríklad zastaví dopravu vytvorením hrádzí z vozidiel a evakuuje pasažierov, alebo zabráni vodičovi v ďalšej jazde použitím donucovacích prostriedkov vrátane tých najúčinnejších, teda streľby, ale s ohľadom na bezpečnosť ostatných účastníkov premávky, vysvetlil expert.
     

Polícia sa bráni tým, že v danú chvíľu urobila všetky bezpečnostné opatrenia - nasadila všetky hliadky nachádzajúce sa v teréne a informácia sa ihneď objavila aj na informačných tabuliach.
     

Ak vozidlo prejde v protismere pod mýtnou bránou, začne húkať poplašná signalizácia na dispečingu. Informácia potom ide automaticky nielen na políciu, ale aj na informačné portály (obrazovky), weby a do rádií.
     

"Prejazd vozidla bol detekovaný a na informačných portáloch sa objavil o 21.58 h," povedal denníku Právo hovorca ministerstva dopravy Tomáš Neřold. "Približne o tri minúty bola zaznamenaná nehoda," dodal.
     

V prípade smrteľnej nehody sa najbližšie informačné portály, teda obrazovky s varovaním, nachádzali na 177. a 162. kilometri.
     

Vo chvíľach nehody už varovanie svietilo, ale vždy sa vyskytne niekoľko vodičov, ktorí sú už za informačným portálom a o vzniknutej situácii nemôžu vedieť. V niekoľkominútovom "vákuu" preto hrozí vodičom nebezpečenstvo, a to aj napriek bezchybne prijatým opatreniam, citoval odborníkov web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies