Mogherinová: EÚ sa posúva od politiky pomoci k politike partnerstiev s africkými krajinami

NETKY.SK • 15 Máj 2017, 12:09 • 2 min
Mogherinová: EÚ sa posúva od politiky pomoci k politike partnerstiev s africkými krajinami

BRUSEL - Dnešné rokovania ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ v Bruseli sú zamerané na partnerské vzťahy s Afrikou, na zhodnotenie vzťahov s krajinami Východného partnerstva, implementáciu globálnej bezpečnostnej stratégie EÚ a situáciu vo Venezuele.

slovakia

left justify in out

Na úvod zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti v Bruseli to dnes uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. Poznamenala zároveň, že európski diplomati sa dnes stretnú s novým predsedom Komisie Africkej únie Moussom Fakimom. Politika EÚ voči Afrike sa podľa nej posúva z polohy zameranej na pomoc do podoby "skutočných partnerstiev" vo všetkých oblastiach - od klimatických zmien, cez migráciu a otázku bezpečnosti až po ekonomický rozvoj a humanitárnu pomoc.

 

Mogheriniová dodala, že hlavným cieľom rokovaní je snaha posilniť európsko-africké partnerstvá aj s ohľadom na prípravu summitu EÚ-Afrika, ktorý sa uskutoční koncom novembra v Pobreží Slonoviny a bude zameraný na mládež - na podporu jej možností pre budúcnosť. "To je najlepšia šanca, ako predísť migrácii a radikalizácii mládeže," skonštatovala šéfka diplomacie EÚ. 

Pripomenula, že ministri dnes zhodnotia aj vzťahy s krajinami Východného partnerstva. Summit s bývalými postsovietskymi krajinami bude v Bruseli v druhej polovici roka 2017 a EÚ chce podľa svojich slov ukázať, že jej rovnako záleží na rozvoji vzťahov s jej južnými, ako aj východnými susedmi.

 

Rada ministrov dnes zhodnotí aj implementáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ a očakávajú sa i závery ohľadom situácie vo Venezuele, kde dochádza k rozsiahlym sociálnym nepokojom. Mogheriniová pripomenula, že v tejto krajine žije veľa občanov z členských krajín EÚ. Na otázku, ako ďalej pokročiť pri riešení konfliktu v Sýrii, Mogheriniová zopakovala tri základné pozície EÚ - deeskaláciu násilia, neobmedzený prístup pre humanitárnu pomoc a pokračovanie mierových rokovaní v Ženeve.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona