Mogheriniová žiada posilnenie spoločnej bezpečnostnej politiky aj po brexite

NETKY.SK • 27 Jún 2016, 09:31 • 2 min
Mogheriniová žiada posilnenie spoločnej bezpečnostnej politiky aj po brexite

BERLÍN - Vysoká predstaviteľka Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová chce bez ohľadu na turbulencie okolo vystúpenia Británie z EÚ posilniť bezpečnostnú spoluprácu v únii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Ako Európania musíme prevziať väčšiu zodpovednosť za našu bezpečnosť," citovali dnes nemecké noviny Die Welt zo strategického dokumentu Mogheriniovej pre oblasť zahraničnej a bezpečnostnej politiky EÚ. "Musíme byť pripravení a schopní odstrašovať, reagovať a brániť sa proti agresiám, provokáciám a destabilizácii."

 

Mogheriniová chce podľa správy dokument predložiť na tohtotýždňovom summite hláv štátov a vlád členských krajín EÚ, píše agentúra DPA.

 

Na zlepšenie vojenského potenciálu v Európe talianska diplomatka žiada "investície do obrany, lepšie využívanie národných zdrojov prostredníctvom prehĺbenej spolupráce a solídny európsky obranný priemysel". Výdavky Európy na obranu musia byť koordinované, aby bolo technické vybavenie, logistika a zbraňové systémy v budúcnosti vzájomne kompatibilné a aby "každá krajina nešla vlastným kurzom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies