Mogheriniová žiada podporu OSN pre boj proti pašerákom migrantov

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 18:16 • 2 min
Mogheriniová žiada podporu OSN pre boj proti pašerákom migrantov

BRUSEL - Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová požiadala OSN o pomoc pri likvidovaní kriminálnych skupín pašujúcich migrantov do Európskej únie.

slovakia

left justify in out

"Potrebujeme počítať s vašou podporou, aby sme zachránili životy," povedala Bezpečnostnej rade na brífingu o plánoch EÚ týkajúcich sa použitia sily proti pašerákom. Líbya, kde mnohí pašeráci operujú, sa vyslovila proti návrhom EÚ.

 

Predpokladá sa, že v roku 2015 na ceste za lepším životom už zahynulo okolo 1 800 migrantov, čo je 20-násobný nárast oproti rovnakému obdobiu v roku 2014. OSN odhaduje, že preplaviť sa cez Stredozemné more pokúsilo tento rok už asi 60 000 ľudí. Mnohí z nich utekajú pred konfliktami a chudobou z krajín, ako sú Sýria, Eritrea, Nigéria a Somálsko. Mogheriniová v pondelok v New Yorku v tejto súvislosti uviedla, že hlavnou prioritou EÚ je "záchrana životov a predchádzanie ďalším stratám na životoch na mori". 

 

EÚ musí žiadať o povolenie OSN, aby mohla spustiť vojenské operácie v líbyjských teritoriálnych vodách. Zatiaľ nie je jasné, akú formu by mali operácie mať. Mogherinová tiež zopakovala, že "žiadni utečenci či migranti zachytení na mori nebudú poslaní späť proti ich vôli". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies