Mogheriniová vyzvala Rusko na bezpodmienečné prepustenie Savčenkovej

NETKY.SK • 10 Marec 2016, 12:32 • 2 min
Mogheriniová vyzvala Rusko na bezpodmienečné prepustenie Savčenkovej

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vyzvala ruské úrady k "okamžitému a bezpodmienečnému" prepusteniu väznenej ukrajinskej pilotky a poslankyne Nadije Savčenkovej.

slovakia

left justify in out

Tá na protest proti rozhodnutiu ruského súdu drží život ohrozujúcu hladovku, v rámci ktorej dnes začala prijímať aspoň vodu. "Toto už nie je len právna alebo politická záležitosť. Teraz je to aj otázka súcitu a ľudskosti. Jej zdravotný stav sa rýchlo zhoršuje a máme obavy z dramatických následkov," uviedla vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku vo vyhlásení, ktoré zverejnila v stredu večer.

 

Nadija Savčenková (34), ktorá je na Ukrajine považovaná za hrdinku, bola zatknutá začiatkom júla 2014 na východe Ukrajiny, ruské súdy však tvrdia, že sa tak stalo na území Ruska.

Savčenková je v Rusku obvinená z vraždy dvoch ruských novinárov, pokusu o vraždy a za protizákonné prekročenie hranice do Ruska. Prokuratúra pre ňu žiada trest 23 rokov odňatia slobody. Ona sama vinu odmieta a na protest proti svojho väzneniu v Rusku vyhlásila hladovku.

 

Súd v Donecku v Rostovskej oblasti na juhu Ruska vynesie rozsudok nad Savčenkovou počas záverečného pojednávania, ktoré sa začne 21. marca. Mogheriniová vyhlásila, že len prepustením Savčenkovej na slobodu Rusko splní svoje "záväzky v oblasti ľudských práv" a dodrží dohody z Minska, ktoré požadujú "prepustenie všetkých rukojemníkov a nezákonne zadržaných osôb" v súvislosti s konfliktom vo východnej Ukrajine.

 

"Z týchto dôvodov vyzývam ruské orgány, aby pani Savčenkovú okamžite a bezpodmienečne prepustili na základe humanitárnych dôvodov", uvádza sa v Mogheriniovej vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona