Mogheriniová vyzvala na okamžité zastavenie mučenia vo svete

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 11:34 • 2 min
Mogheriniová vyzvala na okamžité zastavenie mučenia vo svete

BRUSEL – Na zastavenie mučenia a pomoc tým, ktorí ho okúsili na vlastnej koži, vyzvala pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa na podporu obetí mučenia vysoká predstaviteľká EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová. V mene Únie podporila Dohovor OSN proti mučeniu.

slovakia

left justify in out

"Mučenie je podľa medzinárodného práva za každých okolností a bez výnimky jednoznačne zakázané. Boj o úplné odstránenie mučenia sme však ešte ani zďaleka nevyhrali. Pevné odhodlanie EÚ bojovať proti mučeniu a zlému zaobchádzaniu, kdekoľvek sa vyskytuje, je zakotvené v Charte základných práv," vyhlásila Mogheriniová.

 

Vymenovala opatrenia, ktorými Únia pomáha mučeným a ich rodinám. Podporuje rehabilitáciu mučených, záruky pre väznených a možnosti monitorovať detenčné zariadenia. Tento rok EÚ na projekty na boj proti mučeniu a zlému zaobchádzaniu vyčlenila 13,5 milióna eur.

 

Mogheriniová poukázala na to, že EÚ podporuje úsilie dosiahnuť celosvetovú ratifikáciu a vykonávanie Dohovoru OSN proti mučeniu alebo inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu. Cieľom Dohovoru je do roku 2024 úplne odstrániť mučenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies