Mogheriniová vyzvala Američanov, aby nezrušili financovanie agentúr OSN, ktoré sú zamerané na pomoc utečencom či deťom

NETKY.SK • 10 Máj 2017, 07:37 • 2 min
Mogheriniová vyzvala Američanov, aby nezrušili financovanie agentúr OSN, ktoré sú zamerané na pomoc utečencom či deťom

BRUSEL - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová počas dnešného prejavu na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyzvala novú americkú administratívu, aby pokračovala vo financovaní agentúr OSN, ktoré sa zaoberajú potravinovou pomocou, utečencami alebo deťmi.

slovakia

left justify in out

Upozornila, že práca týchto orgánov je často dôležitejšia pre mier a bezpečnosť ako sú výdavky na obranu. Americký prezident Donald Trump navrhol zatiaľ nešpecifikované zníženie finančných prostriedkov pre OSN a jej agentúry a zároveň sľúbil 25-percentné navýšenie financovania amerických mierových operácií.

 

"Chcem byť správne pochopená a hovorím priamo k našim americkým priateľom. Je veľmi dôležité, aby sme naďalej investovali do týchto agentúr OSN. Sú rovnako dôležité pre svetový mier a bezpečnosť ako výdavky na obranu - alebo ešte viac," vyhlásila Mogheriniová.

 

Ako vhodné príklady uviedla činnosť Detského fondu OSN (UNICEF), Svetového potravinového programu (WFP), Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) či Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). Podľa Mogheriniovej financovanie týchto orgánov znamená "prínos pre našu spoločnú bezpečnosť" a pripomenula, že Európska únia a jej členské štáty zabezpečujú polovicu z ich celkového rozpočtu.

 

Mogheriniová pri tejto príležitosti vyzvala Spojené štáty, aby dodržali svoje záväzky vyplývajúce z globálnej klimatickej dohody dohodnutej v Paríži. Trump počas svojej predvolebnej kampane sľúbil, že po prípadnom zvolení USA od dohody odstúpia. Konečné rozhodnutie o tom, ako sa postaví voči klimatickej dohode, by mal prijať do konca mája.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies