Mogheriniová vyzdvihla kľúčové partnerstvo s UNESCO

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 14:28 • 2 min
Mogheriniová vyzdvihla kľúčové partnerstvo s UNESCO

BRUSEL/BRATISLAVA - Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová prijala pozvanie na Európske kultúrne fórum v Bruseli, na ktorom predstavila kľúčové body pripravovanej európskej Stratégie pre kultúrnu diplomaciu.

slovakia

left justify in out

Európskeho kultúrneho fóra v Bruseli sa 20. apríla spolu s Mogheriniovou zúčastnili mnohí európski umelci, kultúrni manažéri a tvorcovia kultúrnych politík. Podujatie bolo príležitosťou na priblíženie pripravovanej Európskej kultúrnej stratégie vo vonkajších vzťahoch EÚ.

 

Stratégia je spoločnou aktivitou Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) a Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre vzdelávanie a kultúru (DG EAC), ktoré ju predstavia v máji v Európskom parlamente a v Rade EÚ.

 

Mogheriniová vo svojom hlavnom prejave na Európskom kultúrnom fóre prešla jednotlivými kapitolami tejto stratégie. Dotkla sa tiež nedávneho stretnutia s generálnou riaditeľkou UNESCO Irinou Bokovovou, ako aj partnerstva s UNESCO v záujme ochrany kultúrneho dedičstva.

 

"Pracujeme s UNESCO, aby sme nastolili rýchly reakčný mechanizmus na ochranu kultúrneho dedičstva" s odkazom na nedávne vytvorenie talianskej pracovnej skupiny odborníkov na kultúrne dedičstvo v rámci celosvetového Združenia pre dedičstvo.

 

Šéfka európskej diplomacie oznámila tiež plány na novú legislatívu na európskej úrovni zameranú na boj proti pašovaniu kultúrnych artefaktov a starožitností za účelom financovania teroristických aktivít.

Mogheriniová v tejto súvislosti zdôraznila prepojenie kultúry s hospodárskym rozvojom a bezpečnosťou, a predovšetkým skutočnosť, že "kultúra by mala byť jadrom našej zahraničnej politiky, keď Európa jedná so svetom".

 

"Kultúra nám môže pomôcť bojovať a predchádzať radikalizácii, môže tiež povzbudiť hospodársky rast," uviedla Mogheriniová. Môže tiež podľa nej posilňovať diplomatické vzťahy a vzájomné porozumenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies