Mogheriniová verí, že srbsko-kosovské rokovanie v Bruseli zníži stav napätia

NETKY.SK • 25 Január 2017, 16:06 • 2 min
Mogheriniová verí, že srbsko-kosovské rokovanie v Bruseli zníži stav napätia

BRUSEL - Hlavným výsledkom utorňajších rokovaní na najvyššej úrovni medzi predstaviteľmi Srbska a Kosova v Bruseli boli záväzky oboch strán týkajúce sa zníženia napätia a odhodlania pokračovať v politickom dialógu. Uviedla to dnes pred novinármi vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

Šéfka európskej diplomacie upozornila, že rokovania sprostredkované Európskou komisiou sa skončili neskoro v noci a boli zamerané v prvom rade na zmiernenie politického napätia, ktoré sa medzi oboma stranami vystupňovalo v posledných týždňoch.

 

Na rozhovoroch, ktorým predchádzal rad bilaterálnych stretnutí s Mogheriniovou, sa zúčastnili premiéri a prezidenti oboch krajín. Bolo to prvé diplomatické stretnutie činiteľov z Belehradu a Prištiny od pohraničného incidentu zo 14. januára, keď kosovská polícia nevpustila cez hranicu vlak z Belehradu vyzdobený srbskými národnými farbami a sloganom "Kosovo je Srbsko".

 

"Bolo to pozitívne stretnutie, kde som videla odhodlanie lídrov oboch strán znížiť napätie a silné záväzky pokračovať v dialógu," opísala situáciu Mogheriniová. Dodala, že politický dialóg medzi oboma stranami by mal pokračovať už v najbližších týždňoch. Kým sa hľadá vhodný termín, odborná komisia už pracuje na otázkach, ktoré sa ocitnú na pracovnom stole.

 

Chorvátska tlačová agentúra HINA v súvislosti s bruselskými rokovaniami pripomenula, že srbský prezident Tomislav Nikolič zostal verný svojmu "vojnovému" slovníku. Na priamu novinársku otázku, či je v prípade núdze ochotný ísť do vojny, uviedol: "Neviem či existuje nejaký Srb, ktorý by nešiel do vojny, ak by to bolo potrebné."

 

"Povedal som, keby sa tak bojovalo len v hlavách tých, čo chcú bojovať, ale ten, kto nechce bojovať za svoju krajinu, ten nemôže žiť ani v Belgicku, Francúzsku, Nemecku a ani v Srbsku", odpovedal Nikolič novinárom.

 

Mogheriniová vyzvala lídrov z oboch strán, aby sa radšej ako na spochybňujúce komentáre o bruselských rokovaniach radšej sústredili na agendu, ktorá ich čaká v rámci dialógu o normalizácii vzťahov. Zároveň ocenila, že lídri oboch krajín otvorene podporujú svoju európsku perspektívu a regionálnu spoluprácu, ktorá je kľúčová pre integračné ambície krajín západného Balkánu do EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona