Mogheriniová varovala Turecko: Krajina s trestom smrti nebude členom EÚ

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 16:29 • 2 min
Mogheriniová varovala Turecko: Krajina s trestom smrti nebude členom EÚ

BRUSEL - Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné vecí Federica Mogheriniová varovala dnes Turecko, že jeho členstvo v európskom bloku nebude možné, ak opätovne zavedie trest smrti, o čom chce debatovať s tamojšími opozičnými stranami prezident Recep Tayyip Erdogan.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Žiadna krajina sa nemôže stať členom EÚ, ak zavedie trest smrti," citovala agentúra APA vyjadrenie Mogheriniovej popri zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. Na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym povedala, že tento postoj patrí do súboru európskych noriem.

 

Mogheriniová tiež pripomenula Turecku, ktoré sa uchádza o vstup do EÚ, že ako člen Rady Európy je viazané Európskym dohovorom o ľudských právach. Zákaz vykonávať trest smrti je zakotvený v Charte základných práv EÚ. V Turecku sa popravy nevyužívajú od roku 1984 a v roku 2004 boli postavené mimo zákon. Prezident Erdogan po neúspešnom pokuse o prevrat z noci na sobotu vyhlásil, že s opozičnými stranami v parlamente prediskutuje možnosť opätovného zavedenia tohto prostriedku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies