Mogheriniová: V piatok sa vo Viedni stretne tzv. blízkovýchodné kvarteto

NETKY.SK • 22 Október 2015, 16:29 • 2 min
Mogheriniová: V piatok sa vo Viedni stretne tzv. blízkovýchodné kvarteto

BERLÍN - Mieroví vyjednávači z tzv. blízkovýchodného kvarteta sa stretnú v piatok vo Viedni a vyzvú izraelských a palestínskych vodcov na zmiernenie rétoriky a na upokojenie napätej situácie v Izraeli a na palestínskych územiach. V Berlíne to dnes povedala šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová.

slovakia

left justify in out

"Oznamujem, že zajtra sa vo Viedni uskutoční schôdzka predstaviteľov kvarteta," citovala Mogheriniovú agentúra Reuters. Oznámila to na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým ministrom zahraničných vecí Frankom-Walterom Steinmeierom v Berlíne.

 

Mogheriniová uviedla, že sa stretne s ministrami zahraničných vecí USA a Ruska, Johnom Kerrym a Sergejom Lavrovom, a s osobitným vyslancom generálneho tajomníka OSN, aby "skoordinovali posolstvá a vyslali silné posolstvo stranám (konfliktu) v záujme upokojenia situácie".

 

Kerry po dnešnom štvorhodinovom stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom v Berlíne povedal, že je "mierne optimistický", pokiaľ ide o návrhy.

 

"Ak sa strany naozaj chcú pokúsiť, a ja verím že chcú, o deeskaláciu (situácie), je tu rad možností, ktoré sú k dispozícii," povedal na spoločnej tlačovej konferencii so Steinmeierom.

 

Podľa agentúry AP hovoril Kerry zachrípnutým hlasom po nočnom lete z USA a dnešných dlhých rokovaniach v Berlíne. Novinárom povedal, že má v úmysle prerokovať spomínané návrhy s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a s jordánskym kráľom Abdalláhom II. v sobotu na schôdzke v jordánskom Ammáne.

 

Kerry a Netanjahu pred stretnutím odsúdili vlnu palestínskych útokov na Izraelčanov a Kerry vyzval na ukončenie podnecovania k akémukoľvek násiliu. Netanjahu zopakoval svoje obvinenia, že na vine je Abbás, ktorý podľa neho "šíri lži" o Izraeli a postavení Chrámovej hory v Jeruzaleme, pre ktorú násilnosti v počiatku vypukli.

 

"Myslím si, že nadišiel čas, aby medzinárodné spoločenstvo jasne vyzvalo prezidenta Abbása, aby prestal šíriť lži o Izraeli. Lži, že Izrael chce zmeniť status quo Chrámovej hory, lži, že Izrael chce strhnúť mešitu al-Aksá, lži o tom, že Izrael popravuje Palestínčanov...," vyhlásil Netanjahu.

 

Palestínski útočníci zabili od začiatku októbra deviatich Izraelčanov, prevažne pri útokoch s nožom, strelnou zbraňou či s autom. Izraelské bezpečnostné sily v reakcii na to zabili 48 Palestínčanov, medzi ktorými boli aj deti. Dvadsaťšesť z obetí označil Izrael za útočníkov. Zvyšok zomrel pri zrážkach izraelských bezpečnostných síl s palestínskymi demonštrantmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies