Mogheriniová: V kauze Ukrajina je nutný mix diplomatického a politického tlaku

NETKY.SK • 24 Február 2015, 11:46 • 2 min
Mogheriniová: V kauze Ukrajina je nutný mix diplomatického a politického tlaku

LONDÝN - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes vyhlásila, že jedinou cestou, ako dosiahnuť mier na Ukrajine, je rešpektovanie dohody o prímerí sprostredkovanej Európskou úniou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mogheriniová pre britskú stanicu BBC v súvislosti s tým zdôraznila, že "musíme uspieť". Dodala, že nedávno podpísaný dokument je jedinou zmluvou, ktorú podpísali všetky strany konfliktu. Pripomenula, že dohodu svojou rezolúciou podporila aj Bezpečnostná rada OSN. "Toto je jediný spôsob, ako umožniť, aby bol na Ukrajine mier," uviedla diplomatka.

 

Boje na východe Ukrajiny pretrvávajú i napriek dohode o prímerí, ktoré platí od polnoci 15. februára. Táto dohoda je súčasťou balíka opatrení na realizáciu už skôr dohodnutých krokov, ktoré by na východe Ukrajiny mali viesť k obnoveniu mieru. Komplexná dohoda bola podpísaná 12. februára v Minsku a iniciátorom tohto najnovšieho pokusu o zmier boli nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande.

 

Na pretrvávajúce boje v rozhovore pre BBC upozornila aj Mogheriniová, ktorá však súčasne uviedla, že na ďalších miestach sa prímerie dodržiava.

 

"Musíme dosiahnuť, aby toto diplomatické úsilie zaúčinkovalo," vyhlásila na margo dosiahnutej dohody, ale zdôraznila, že "sa treba snažiť ešte viac". Za jediný nástroj, "ako to môže fungovať", označila "mix" diplomatického a ekonomického tlaku.

 

V snahe presadiť dôsledné plnenie mierovej dohody podpísanej zástupcami kyjevskej vlády a proruskými separatistami sa dnes v Paríži uskutoční stretnutie ministrov zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska. Pre tento formát schôdzok sa vžil termín normandská štvorka.

 

Viac ako týždeň po uzavretí dohody o prímerí, ktorú proruskí separatisti ignorovali, aby dobyli strategicky dôležité mesto Debaľceve, sa Kyjev a Západ pokúšajú odhadnúť, či sa proruské sily teraz zastavia alebo budú prenikať do hĺbky územia, ktoré moskovský Kremeľ označuje za Novorossiju (Novorusko), uviedol Reuters.

 

Francúzsky diplomatický zdroj v pondelok pre Reuters spresnil, že rokovanie v Paríži bude zamerané na implementáciu dohôd z Minska vrátane dohody o odsune ťažkých zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies