Mogheriniová sa poďakovala Rakúsku a Nemecku za postup pri migračnej kríze

NETKY.SK • 8 September 2015, 08:17 • 2 min
Mogheriniová sa poďakovala Rakúsku a Nemecku za postup pri migračnej kríze

BRUSEL - Rakúsky kancelár Werner Faymann a nemecká kancelárka Angela Merkelová si za postup pri migračnej kríze vyslúžili dnes pochvalu od vysokej predstaviteľky Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej.

slovakia

left justify in out

"Ukazujú ľudskú tvár EÚ, tú, ktorá zaisťuje ochranu utečencom," povedala Mogheriniová v dnešnom rozhovore pre paneurópsku televíznu spoločnosť Sky.

 

Pretože ide predovšetkým o ľudí na úteku pred vojnou a prenasledovaním, má podľa Mogheriniovej Európska únia "morálnu a právnu povinnosť" ich prijímať. "Musíme sa zorganizovať, aby sme zvládli núdzový stav, ktorý nebude trvať dni, ale mesiace a roky," dodala šéfka európskej diplomacie, ktorú citovala rakúska stanica ORF.

 

 

Talianska politička ďalej pochválila "súdržnosť" ministrov zahraničných vecí európskej dvadsaťosmičky, ktorú prejavili na sobotňajšom zasadnutí v Luxemburgu. Rovnaký súlad by sa podľa nej mal odraziť aj na politických rozhodnutiach prijímaných na vnútornej úrovni.

 

Otvorenú pochvalu víkendového riešenia krízy s utečencami prichádzajúcimi na maďarsko-rakúske hranice smeroval dnes na adresu Viedne a Berlína počas návštevy záchytného utečeneckého tábora meste Traiskirchen v spolkovej krajine Dolné Rakúsko komisár EÚ pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopoulos.

 

Zachovanie sa Rakúska a Nemecka, ktoré vpustili migrantov na svoje územia, je podľa Avramopoulosa pre celú Európu "príkladom solidarity a humanity".

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun poďakoval v telefonickom rozhovore v nedeľu večer kancelárovi Faymannovi za "ľudské konanie pri aktuálnej situácii okolo utečencov" a vyjadril mu za to uznanie. Uviedol to dnes pre rakúsku agentúru APA úrad kancelára s tým, že solidarita preukázaná Rakúskom má plnú podporu zo strany OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona