Mogheriniová: Rusko už nie je partnerom, ale zostáva strategickou krajinou

NETKY.SK • 7 Október 2014, 08:11 • 2 min
Mogheriniová: Rusko už nie je partnerom, ale zostáva strategickou krajinou

BRUSEL - Designovaná vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné záležitosti Federica Mogheriniová pri pondelkovom vypočúvaní v Európskom parlamente obhajovala vyvážený prístup vo vzťahu k Rusku. Podľa nej musí únia pristupovať k Moskve rozhodne a zároveň diplomaticky, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Povedala by som, že (vo vzťahu k Rusku) potrebujeme kombináciu rozhodnosti a diplomacie. Táto rovnováha bude závisieť od reakcie (ruského) medveďa," povedala talianska ľavicová politička počas trojhodinového "grilovania" vo Výbore pre zahraničné záležitosti (AFET), ktoré prebehlo v pondelok večer. 
      

Rusko podľa Mogheriniovej "možno nie je (pre EÚ) momentálne partnerom ... ale stále zostáva strategickou krajinou sveta". Únia bude musieť v najbližších piatich rokoch "hlboko prehodnotiť" svoje vzťahy voči Rusku, domnieva sa talianska nominantka na post šéfky európskej diplomacie. Mogheriniová má od 1. novembra tohto roku nahradiť britskú barónku Catherine Ashtonovú vo funkcií vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku. V tejto súvislosti sa objavili obavy, či by únia pod Mogheriniovej vedením dokázala zaujať dostatočne razantný postoj voči politike Moskvy na Ukrajine.  
      

Počas vypočúvania Mogheriniová čelila otázkam europoslancov aj na iné pálčivé témy, vrátane boja proti Islamskému štátu, mierového procesu na Blízkom východe, epidémie eboly v západnej Afrike a prílevu utečencov do EÚ. Na otázky plynule odpovedala v taliančine, angličtine a francúzštine a poslanci jej vystúpenie ocenili hlasným potleskom. 

 

Členovia EP zatiaľ vypočuli 25 z 27 designovaných členov budúcej eurokomisie, ktorú bude viesť luxemburský expremiér Jean-Claude Juncker. Europarlament by mal hlasovať o novej komisii 22. októbra. Prípadné odmietnutie niektorých nominantov by však mohlo celý proces schvaľovania predĺžiť.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies