Mogheriniová rokovala v Teheráne o Sýrii, chystá sa do Sauskej Arábie

NETKY.SK • 29 Október 2016, 13:47 • 2 min
Mogheriniová rokovala v Teheráne o Sýrii, chystá sa do Sauskej Arábie

TEHERÁN - Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová pricestovala dnes na oficiálnu návštevu Iránskej metropoly Teherán, kde sa stretla s ministrom zahraničných vecí islamskej republiky Mohammadom Džavádom Zarífom.

slovakia

left justify in out

Témou ich rozhovorov bola situácia v Sýrii. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Po stretnutí s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním odcestuje Mogheriniová do saudskoarabskej metropoly Rijád, kde bude o sýrskom konflikte rokovať s tamojšími najvyššími predstaviteľmi.

 

Cieľom diplomatického úsilia EÚ je dosiahnuť riešenie viac ako päť rokov trvajúceho sýrskeho konfliktu, v ktorom obe regionálne mocnosti - Irán a Saudská Arábia - stoja na opačných stranách. Irán podporuje šiitské milície bojujúce po boku vládnych síl sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Saudská Arábia je hlavným dodávateľov zbraní skupinám sunnitských vzbúrencov, ktorých cieľom je zvrhnutie Asadovho režimu.

 

Mogheriniová svoju cestu do Iránu a Saudskej Arábie uskutočnila deň po tom, ako sa v Moskve stretli ministri zahraničných vecí Iránu, Ruska a Sýrie, ktorí spolu rokovali o riešení situácie v severosýrskom meste Aleppo, ktorého východné štvrte obliehané sýrskou armádou ovládajú rozličné skupiny vzbúrencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona