Mogheriniová: Putin by mal zmeniť svoju politiku, kríza v Rusku EÚ neteší

NETKY.SK • 18 December 2014, 18:34 • 2 min
Mogheriniová: Putin by mal zmeniť svoju politiku, kríza v Rusku EÚ neteší

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes po príchode na summit EÚ v Bruseli vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zvážil "radikálnu zmenu" svojej politiky. Zdôraznila tiež, že súčasná finančná kríza v Rusku "nie je dobrá správa" pre Európu a pre zvyšok sveta.

slovakia

left justify in out

"Prezident Putin a ruskí predstavitelia by mali vážne uvažovať o radikálnej zmene postoja voči zvyšku sveta a mali by prijať ústretovejší postoj voči súčasným krízam," uviedla Mogheriniová.
     

Podľa jej slov svet ešte nebol nikdy taký nebezpečný a nestabilný ako teraz. Práve preto je potrebný "konštruktívny vzťah" s Ruskom, aby EÚ mohla čeliť krízam, najmä na Ukrajine, pričom únia má záujem na stratégii stabilnej a zodpovednej spolupráce s Moskvou.
     

V súvislosti s ruskou finančnou krízou, o ktorej Putin dnes povedal, že je čiastočne spôsobená sankciami Západu voči Rusku, Mogheriniová spresnila, že toto "nie je dobrá správa" ani pre ruských občanov, ani pre Ukrajinu a rovnako ani pre Európu alebo zvyšok sveta.
     

S odkazom na Ukrajinu, ktorú šéfka európskej diplomacie navštívila pred niekoľkými dňami, Mogheriniová povedala, že nastal čas, aby všetky zúčastnené strany, a predovšetkým Rusko, zaviedli do praxe dohody z Minska, ktoré predpokladajú politické urovnanie vojenského konfliktu na východnej Ukrajine.
     

Mogheriniová okrem toho poukázala na potrebu európskych diskusií na podporu reformného programu Kyjeva, aby sa Ukrajina stala úspešným európskym štátom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies