Mogheriniová pri 70. výročí Hirošimy apelovala na nešírenie jadrových zbraní

NETKY.SK • 6 August 2015, 13:15 • 2 min
Mogheriniová pri 70. výročí Hirošimy apelovala na nešírenie jadrových zbraní

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes v stanovisku pre médiá uviedla, že svet ani po 70 rokoch od zhodenia atómovej bomby na Hirošimu nezabúda a nesmie zabudnúť na túto udalosť.

slovakia

left justify in out

"Aj po 70 rokoch sú výjavy bombových útokov v Hirošime a Nagasaki jednými z najsilnejších pripomienok zverstiev vojny. Naši otcovia a starí otcovia v tej dobe kolektívne povedali: nikdy viac. Spoločne nesieme zodpovednosť za to, že obete Hirošimy a Nagasaki boli posledné obete atómového bombardovania," uviedla Mogheriniová.

 

Šéfka európskej diplomacie pripomenula, že od konca druhej svetovej vojny bolo vyvinuté značné úsilie o potlačenie šírenia zbraní hromadného ničenia. Podľa jej slov 70. výročie atómovej tragédie v Japonsku predstavuje novú výzvu pre celý svet, aby efektívnejšie pokračovali snahy o nešírenie zbraní hromadného ničenia.

 

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku zdôraznila, že do tejto výzvy zapadá aj nedávna dohoda svetových mocností s Iránom o jeho jadrovom programe, ale aj tohtotýždňové rokovania v Kuala Lumpure v rámci regionálneho fóra Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN), zamerané na vyvíjanie tlaku na Severnú Kóreu, aby sa Pchjongjang vzdal svojho program šírenia nukleárnych zbraní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies