Mogheriniová predstavila protimigračné opatrenia EÚ v Stredmorí

NETKY.SK • 2 Marec 2017, 14:13 • 2 min
Mogheriniová predstavila protimigračné opatrenia EÚ v Stredmorí

BRUSEL - Európska komisia (EK) a jej podpredsedníčka a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vydali dnes v poradí už tretiu správu o pokroku v plnení rámca pre partnerstvo v oblasti migrácie. Správa EK vychádza týždeň pred summitom EÚ (9.-10.3.), na ktorom sa národní lídri budú zaoberať najnovším vývojom v oblasti migračnej agendy.

slovakia

left justify in out

Mogheriniová v správe predstavila prvé opatrenia pozdĺž trasy cez centrálne Stredomorie, odkiaľ momentálne prúdi do Európy najviac nelegálnych utečencov.

Jej dokument sa odvoláva na maltské vyhlásenie z 3. februára a na oznámenie EK z 25. januára, podľa ktorých sa v piatich prioritných krajinách Afriky – Etiópii, Nigeri, Nigérii, Mali a Senegale –dosiahol konkrétny pokrok, ale je potrebné vyvinúť ešte väčšie úsilie.

 

"Vďaka rámcu pre partnerstvo a opatreniam uvedeným v maltskom vyhlásení sme dokázali vytvoriť rozsiahlu migračnú politiku založenú na partnerstve, potrebných investíciách a zdrojoch. Tie nám umožnia zachraňovať životy, rozložiť zločinecké siete, poskytovať ľuďom lepšie príležitosti a spoločne riadiť migračné toky udržateľným, dôstojným a ľudským spôsobom," uviedla pri tejto príležitosti Mogheriniová.

 

Na lepšie riadenie migračných tokov cez Stredomorie vyčlenila EÚ na rok 2017 prostriedky vo výške 200 miliónov eur. Tie pôjdu na projekty súvisiace s migráciou, najmä v Líbyi, odkiaľ k európskym brehom smeruje väčšina afrických utečencov. Cieľom EÚ je znížiť počet prekročení hraníc, zachraňovať životy na mori a zintenzívniť boj proti prevádzačom a obchodníkom s ľuďmi. Do tejto agendy patrí aj lepšia ochrana migrantov, zvýšenie počtu presídlení a podpora pre asistované dobrovoľné návraty nelegálnych utečencov. Únia sa rovnako snaží pomôcť Líbyi pri riadení migračných tokov cez južnú hranicu tejto krajiny.

 

Spoločná správa EK a Mogheriniovej upozorňuje aj na význam úzkej spolupráce s Egyptom, Tuniskom a Alžírskom. Tomuto zámeru pomáhajú rôzne regionálne iniciatívy a spoločné bezpečnostné a obranné operácie a misie. Komisia pripomenula, že v rámci operácia Sophia sa už skončil prvý balík školení pre 93 príslušníkov líbyjskej pobrežnej stráže a námorných síl a začala realizácia druhého balíka školení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies