Mogheriniová odsúdila útoky Boko Haramu, vyzvala na užšiu spoluprácu v regióne

NETKY.SK • 19 Január 2015, 16:21 • 2 min
Mogheriniová odsúdila útoky Boko Haramu, vyzvala na užšiu spoluprácu v regióne

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes v rámci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné záležitosti odsúdila útoky militantnej islamistickej skupiny Boko Haram v pohraničnom nigérijskom meste Baga.

slovakia

left justify in out

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku upozornila, že cieľom fanatikov z Boko Haramu sa stávajú kresťania rovnako ako moslimovia, vojaci aj civilné obyvateľstvo. 
     

"Svet je zdesený týmto násilím najmä voči ženám a deťom. EÚ čo najdôraznejšie odsudzuje nevyberané zabíjanie zo strany Boko Haramu, ktoré predstavuje útok proti ľudským právam a ľudskej dôstojnosti," uviedla Mogheriniová.
     

Zdôraznila, že je naliehavo dôležité podporovať všetky postihnuté krajiny v tomto regióne pri zabezpečovaní ochrany ich obyvateľov.
     

Narastajúce útoky bojovníkov tejto radikálnej skupiny, najmä na území Kamerunu, ukazujú, že hrozba menom Boko Haram nabrala už širší regionálny rozmer. Jej vyčíňanie má na svedomí stovky obetí a vysídľovanie obyvateľstva v nebývalom rozsahu. Militanti neohrozujú už len samotnú Nigériu, ale aj Niger, Kamerun a Čad.
     

Humanitárnu situáciu v tejto oblasti zhoršuje odľahlosť oblastí, kde operuje Boko Haram a rastúca neistota humanitárnych pracovníkov pôsobiacich v regióne.
     

Mogheriniová skonštatovala, že iba intenzívna regionálna spolupráca medzi Nigériou a jej susedmi môže vytvárať hrádzu schopnú čeliť tejto bezpečnostnej výzve. Vyjadrila nádej, že nadchádzajúci summit na vysokej úrovni, ktorý sa bude konať 20. januára v metropole Nigeru, a na ktorom sa bude podieľať aj EÚ, nadviaže na doterajšie stretnutia na ministerskej úrovni z Paríža, Londýna a Abuje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies