Mogheriniová očakáva, že EÚ predĺži sankcie voči Rusku

NETKY.SK • 19 Máj 2016, 15:43 • 2 min
Mogheriniová očakáva, že EÚ predĺži sankcie voči Rusku

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová očakáva, že Európska únia v júli predĺži sankcie voči Rusku. Informovalo o tom štvrtkové vydanie nemeckých novín Die Welt.

slovakia

left justify in out

V nemeckom denníku sa bývalej talianskej ministerky zahraničných vecí v interview opýtali, či sa predĺžia sankcie, ktorých platnosť vyprší v júli. "Hlavy štátov a predsedovia vlád členských krajín EÚ podmienili zrušenie sankcií plnou implementáciou minskej dohody. Zatiaľ sa to nesplnilo," uviedla Mogheriniová.


Niektoré členské krajiny EÚ naznačili, že v snahe zmierniť napätie medzi Moskvou a Bruselom by sa sankcie voči Rusku mohli v júli uvoľniť. A to aj napriek tomu, že mierová dohoda z Minsku konflikt na východe Ukrajiny neukončila. Podľa Mogheriniovej sa politika únie zatiaľ nezmení, aj keď neskôr v tomto roku sa má urobiť "zásadné politické zhodnotenie" ako postupovať ďalej.


"Na niektoré časti našej sankčnej politiky boli stále rozdielne názory. Pravdepodobne to tak bude naďalej. Avšak aj napriek rozdielom, stále existovala jednotnosť. Dôležité je to, že udržujeme jednotnosť a rozhodujeme spoločne," uviedla Mogheriniová. Rozhodnutie o predĺžení ekonomických sankcií EÚ voči Rusku si vyžaduje jednomyseľnosť.


Sankcie voči Rusku boli po prvýkrát zavedené v roku 2014 po tom, čo Moskva anektovala polostrov Krym. Neskôr EÚ sankcie rozšírila z dôvodu ruskej podpory rebelov na východe Ukrajiny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies