Mogheriniová na čele delegácie EÚ navštívi Irán s ponukou spolupráce

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 14:31 • 2 min
Mogheriniová na čele delegácie EÚ navštívi Irán s ponukou spolupráce

BRUSEL - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová oznámila dnes na úvod zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, že budúci mesiac, 16. apríla plánuje návštevu Iránu v snahe nadviazať užšiu spoluprácu medzi EÚ a Teheránom. V jej delegácii by malo byť viacero členov Európskej komisie.

slovakia

left justify in out

Návšteva delegácie exekutívy EÚ sa uskutoční aj napriek kritickým odozvám v medzinárodnom spoločenstve na minulotýždňové skúšobné odpálenie dvoch balistických striel v Iráne.

 

Ministri zahraničných vecí EÚ začali dnešné rokovania v Bruseli práve diskusiou o Iráne, ktorá bola zameraná na hodnotenie možností ďalšieho rozvoja všestrannej spolupráce po podpísaní vlaňajšej dohody o iránskom jadrovom programe. Dohodnutú pracovnú agendu ministrov však "zatienilo" minulotýždňové vypálenie dvoch balistických rakiet, ktoré boli vypálené na cieľ vzdialený približne 1400 kilometrov.

 

Podľa USA Teherán týmto testom porušil rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN a môže čeliť novým sankciám. V rovnakom duchu, v prospech sankcií EÚ voči Iránu, sa v nedeľu vyslovil aj francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault. Teherán však tvrdí, že jeho test nebol porušením žiadnych rezolúcií ani vlaňajšej dohody so šiestimi mocnosťami, ktorej cieľom je obmedziť iránske jadrové aktivity a rozptýliť obavy, že spejú k výrobe atómovej bomby.

 

"Musíme sa uistiť, že náš prístup je vyvážený," uviedol pred rokovaním ministrov v Bruseli britský minister zahraničných vecí Philip Hammond. Za "neprijateľné" označil vypustenie iránskych balistických rakiet, ako aj "sponzorovanie terorizmu" v oblasti Perzského zálivu.

 

Mogheriniová spresnila, že počas dnešných diskusií s diplomatmi chce hovoriť o možných oblastiach opätovného nadviazania spolupráce s Iránom a zhodnotiť "regionálny rozmer" tejto spolupráce najmä s ohľadom na ozbrojené konflikty v Sýrii a Jemene. Krajiny EÚ majú voči vláde v Teheráne aj ďalšie výhrady, najmä v oblasti ľudských práv a používania trestu smrti.

 

Irán má záujem o užšiu spoluprácu s EÚ najmä v oblasti energetiky a obchodu, Európania by zase chceli iránsku pomoc pri zvládaní nelegálnej migrácie. Krajiny EÚ, zaskočené bezprecedentným prílevom žiadateľov o azyl, čelí aj vysokému počtu afganských migrantov prichádzajúcich z územia Iránu. V Iráne sa v súčasnosti nachádza okolo troch miliónov utečencov zo susedného Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies