Mogheriniová: Musíme spolupracovať na obmedzení migrácie a záchrane životov

NETKY.SK • 3 Február 2017, 12:52 • 2 min
Mogheriniová: Musíme spolupracovať na obmedzení migrácie a záchrane životov

BRUSEL – Obmedzenie migrácie a záchrana životov v spolupráci s Líbyou a medzinárodnými organizáciami je prioritou Európskej únie, uviedla pred začiatkom summitu Európskej rady na Malte vysoká predstaviteľka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federica Mogheriniová. Únie je podľa nej naďalej priateľom USA, hoci si je vedomá vzájomných názorových rozdielov.

slovakia

left justify in out

"Európsky prístup je založený na spolupráci. Dúfam, že sa dnes dohodneme na balíku opatrení na lepšie zvládanie migračných tokov a zachraňovanie životov," vyhlásila Mogheriniová. Spolieha sa pri tom na užšiu spoluprácu s Líbyou, OSN a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM).

 

Na dnešnom summite by Mogheriniová rada vyjadrila jasnú podporu Líbyi a Taliansku, ktoré v súčasnosti znášajú hlavné bremeno migračnej vlny. Tá na jar zrejme opäť vzrastie, čomu chce Únia zabrániť. Hlava únijnej diplomacie vyzvala európskych lídrov, aby v tejto otázke ukázali jednotu, silu a išli tým príkladom ostatným vo svete.

 

Pri otázke na postoj k prezidentovi USA Mogheriniová povedala: "My sa spoliehame na spoluprácu s regionálnymi aktérmi, špeciálne s našimi arabskými priateľmi na južnom pobreží Stredozemného mora. Veríme, že veci treba riešiť spoločne. Toto je európsky spôsob, ten americký môže byť odlišný, ale to nie je náš problém, ale problém USA."

 

Zdôraznila, že Únia zostane v priateľskom vzťahu s USA napriek názorovým rozdielom v niektorých témach, do Washingtonu ale odoslala jasný odkaz. "Neveríme na múry a zákazy," uviedla s úsmevom na perách Mogheriniová poukazujúc na kroky Donalda Trumpa v prezidentskom úrade.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies