Mogheriniová je proti poskytnutiu zbraní Ukrajine

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 15:26 • 2 min
Mogheriniová je proti poskytnutiu zbraní Ukrajine

RIGA - Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová sa v piatok vyslovila proti poskytnutiu „smrtiacich“ zbraní Ukrajine, ktorej vláda bojuje proti separatistickému povstaniu na východe krajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Mogheriniovej „Európska únia robí pre Ukrajinu dosť“, pričom vyjadrila presvedčenie, že jediným riešením je implementácia mierových dohôd uzavretých v Minsku. Ukrajina podľa nej v súčasnej situácii potrebuje nielen plné dodržiavaie jej suverenity a územnej celistvosti, ale aj mier a pokoj zbraní.


Vyjadrila sa tak v reakcii na výzvy niektorých amerických zákonodarcov, aby Spojené štáty poskytli zbrane ukrajinskej vláde na boj proti separatistom. Prezident Barack Obama sa k týmto výzvam zatiaľ nevyjadril a povedal, že jeho vláda túto možnosť zvažuje. Proti poskytnutiu zbraní Ukrajine sa opakovane tvrdo vyslovila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. 

 

EÚ je podľa Mogheriniovej pripravená zvýšiť sankcie voči Rusku pre ukrajinský konflikt, prioritou je však pre ňu upevnenie krehkého prímeria dohodnutého v Minsku. Povedala, že v súčasnosti je potrebné najmä posilniť monitorovanie prímeria pozorovateľmi z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Otázka zrušenia sankcii však podľa nej napriek istým známkam zlepšenia zatiaľ nepripadá do úvahy. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z podpory separatistov formou dodávok zbraní a vojakov na východ Ukrajiny. Rusko obvinenia opiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies