Mogheriniová: EÚ nezmierni sankcie voči Rusku, aj keď pomáha riešiť sýrsku krízu

NETKY.SK • 20 December 2015, 13:56 • 2 min
Mogheriniová: EÚ nezmierni sankcie voči Rusku, aj keď pomáha riešiť sýrsku krízu

RÍM - Európska únia nezmierni svoje sankcie voči Rusku ako odmenu za spoluprácu Moskvy pri riešení krízy v Sýrii a Líbyi. V rozhovore pre dnešné vydanie talianskeho denníka Corriere della Sera to uviedla šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová, ktorú citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

EÚ, USA a ďalšie západné štáty uvalili sankcie voči Rusku v reakcii na jeho vlaňajšiu anexiu ukrajinského polostrova Krym. Vyslanci jednotlivých krajín EÚ v piatok predĺžili tieto sankcie o ďalších šesť mesiacov.

 

"Európa má záujem spolupracovať s Ruskom v otázkach, ktoré sú pre nás prioritou. Toto ale nikdy nebude ústupkom voči sankciám za Ukrajinu," povedala Mogheriniová.

 

Sankcie však podľa nej nebudú v platnosti "navždy", pričom doba ich trvania je podmienená "úplnou implementáciou" minskej mierovej dohody, splnením záväzkov Moskvy a donbaských separatistov, ako aj niektorými aspektmi ukrajinskej vlády.

 

Mogheriniová ďalej uviedla, že medzinárodné spoločenstvo je stále rozdelené v otázke názoru na to, či má sýrsky prezident Bašár Asad pokračovať vo vedení svojej krajiny alebo nie.

 

"Názorové rozdiely pretrvávajú, všetci sme však za to, aby v Sýrii došlo k zmene; aby sa Sýrčania i Líbyjčania mohli sami rozhodnúť," zakončila šéfka diplomacie EÚ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona