Mogheriniová: EÚ nemá záujem na tom, aby Rusko bolo destabilizované a izolované

NETKY.SK • 6 Máj 2015, 13:29 • 2 min
Mogheriniová: EÚ nemá záujem na tom, aby Rusko bolo destabilizované a izolované

PEKING - Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová dnes počas návštevy Číny uviedla, že EÚ nemá záujem na tom, aby Rusko bolo destabilizované a izolované. Vysvetlila, že sankcie uvalené EÚ na Rusko naďalej platia preto, lebo mierové dohody o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny nie sú plne implementované.

slovakia

left justify in out

V príhovore k študentom Pekinskej univerzity Mogheriniová ďalej uviedla, že aj keď Rusko nevníma ako aktéra nestability, porušovanie územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny je predmetom všeobecných obáv.

 

Zdôraznila, že prioritou EÚ - i Číny, ako podotkla - je zastavenie násilností na Ukrajine. Úsilie EÚ je podľa nej zamerané na dôsledné plnenie minských mierových protokolov, k čomu Únia aj konkrétne prispieva.

 

Šéfka európskej diplomacie sankcie EÚ voči Rusku nepovažuje za politiku v pravom slova zmysle, ale za jej nástroj. "Budeme sa ho držať, kým minská dohoda nebude plne implementovaná," uviedla.

 

Mogheriniová poznamenala, že Rusko bolo často v mnohých iných oblastiach, napríklad na rokovaniach o jadrovom programe Iránu, konštruktívnym partnerom. "Destabilizované a izolované Rusko nie je v záujme EÚ, určite nie je v záujme ruského národa a myslím, že ani v záujme ruského vedenia, ale je na nich, aby sa rozhodli," dodala európska diplomatka.

 

Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova z utorka, keď vyhlásil, že existujú náznaky, akoby "niektoré sily v EÚ boli pripravené kyjevskému vedeniu odpustiť neplnenie minských protokolov".

 

Ako príklad uviedol neplnenie dohody podpísanej vo februári 2014 medzi vtedajšou opozíciou a prezidentom Viktorom Janukovyčom, ako aj otáľanie Kyjeva s prípravou ústavnej reformy za účasti všetkých regiónov a všetkých politických síl, ktorá je zakotvená v dohode uzavretej pred rokom v Ženeve.

 

Lavrov kritizoval, že EÚ vyžaduje plnenie minských protokolov len od Moskvy, ale prechádza mlčaním nečinnosť Kyjeva.

 

Ruský minister vyhlásil, že Rusko bude spolupracovať s EÚ, ak nepredĺži sankcie, ktoré naň uvalila v reakcii na anexiu Krymského polostrova a neskoršie aktivity Ruska v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny. Upozornil však, že Rusko bude považovať za nutné "posudzovať spoľahlivosť svojich partnerov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies